В Україну йде зв'язок 5G: коли запустять новий стандарт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україну йде зв'язок 5G: коли запустять новий стандарт

Казна та Політика
1305
В останні дні своїх повноважень президент Петро Порошенко підписав указ про запуск технології 5G. У документі гарант наказав Кабміну разом з Нацкомісією зв’язку до 2020 року розробити і затвердити графік заходів із впровадження зв’язку п’ятого покоління.
Про прийдешній запуск нової технології раніше заявляли і в Нацкомісії зв’язку.
“Ми вже аналізуємо необхідні частоти”, – розповів голова відомства Олександр Животовський, додавши, що діапазони визначать цієї осені, пише Сегодня.
За словами Животовського, комісія повинна обговорити новий зв’язок і з операторами, адже “5G – це більше про інфраструктуру і суміжні галузі, ніж про смартфони”. Так, технологія цілком потягне безпілотний транспорт, віртуальну реальність, інтернет речей, віддалені медичні операції. Втім, смартфонам стандарт теж стане в нагоді: експерти припускають, що середня швидкість 5G сягатиме як мінімум 10 Гбіт/с. Це дозволить миттєво завантажувати відео найвищої роздільної здатності і завантажувати навіть “важкі” серіали за лічені хвилини. Мережа п’ятого покоління зможе безперервно обслуговувати десятки тисяч користувачів одночасно, не втрачаючи при цьому швидкості.
Однак, фахівці ставляться скептично як до термінів запуску технології, так і до доцільності її впровадження.
“Я не вірю в запуск 5G в Україні в найближчі п’ять років. Адже навіть самого стандарту ще немає – його планують затвердити якраз в 2020 році”, – розповів голова Інтернет Асоціації України Олександр Федієнко.
За його словами, багато хто не розуміє, що стандарт в першу чергу потрібен для управління штучним інтелектом: “розумного будинку” і міста, різних машинних програм, а не для звичайного доступу до інтернету і голосового спілкування.
“Але в нашій країні взагалі немає ринку такої спрямованості. Тобто 5G немає для кого впроваджувати”, – вважає експерт.
Він зазначає, що відповідні частоти можуть коштувати на тендерах до 10 млрд грн (4G коштували 5,434 млрд грн. – ред.), а оператори, як бізнес-структури, повинні розуміти, як таке вкладення окупиться за відсутності відповідних споживачів:
“Тому я сподіваюся, що частоти купить зовнішній оператор, який не просто побудує мережу, а й буде проштовхувати нові програми е-урядування містом”.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас