"Нафтогаз": Росія видобуває газ із захоплених кримських родовищ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз": Росія видобуває газ із захоплених кримських родовищ

Енергетика
792
Росія незаконно використовує надра дев’яти газових родовищ в Криму, що належать Україні, і вже здобула 9,2 млрд куб. м газу.
Про це повідомила генеральний директор ГАО “Чорноморнафтогаз” Світлана Нєжнова, передає прес-служба “Нафтогазу”.
“Газотранспортна система, вишки, вся енергосистема, фінансові активи – все це 2014 року Росія захоплювала в першу чергу… Ми втратили бурові установки, газопроводи, власний флот і адмінбудівлі. Збитки оцінюємо в 5 млрд дол.”, – повідомили в НАК .
Тому “Нафтогаз” звернувся з позовом проти Росії про стягнення збитків в арбітражний трибунал у Гаазі відповідно до двосторонньої угоди про взаємний захист інвестицій між Україною і Росією.
“У березні 2019 року суд ухвалив рішення на користь “Нафтогазу” і постановив, що Росія є відповідальною за незаконне захоплення активів “Нафтогазу” в Криму. Тобто арбітраж сказав “так” за двома етапами розгляду. Чекаємо заключний етап”, – додали в компанії, уточнивши, що третій етап передбачає визначення суми компенсації.
“Зараз Росія використовує надра 9 родовищ “Чорноморнафтогазу”, – ведуть далі в компанії.
“РФ досі видобуває газ. І на сьогодні РФ нелегітимно з усіх родовищ, які належать Україні, вже видобула 9,2 млрд м куб.”, – сказала гендиректор “Чорноморнафтогазу” Світлана Нєжнова, додавши, що захоплені бурові візуально в дуже поганому стані, і росіяни не вкладають в родовища.
Цих обсягів вистачило б на рік роботи всієї промисловості України, підкреслили в НАК.
“Зараз відомо про 10 позовів до РФ. За двома компаніями арбітраж вже виніс рішення: ЕверестІстейт відсудив 130 млн дол., державний “Ощадбанк” – 1,1 млрд дол. + відсотки, які нараховуються з моменту винесення рішення до моменту фактичної компенсації” , – додали в компанії.
Якщо Росія не виплачує компенсацію, то українські компанії можуть арештовувати російські активи на території інших держав нерухомість, акції, платежі на користь РФ від іноземних кредиторів. Це складне завдання, але воно посильне, підкреслили в НАК.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас