Лише 3% житла Києва і області купується в іпотеку - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лише 3% житла Києва і області купується в іпотеку - експерт

Кредит&Депозит
1256
За допомогою іпотечних кредитів лише 3% покупців на первинному ринку Києва і області стають власниками житла.
Про це на прес-конференції “Іпотека після виборів: чого чекати покупцям житла, до чого готуватися забудовникам” повідомила Ольга Соловей, співзасновник “Українського клубу нерухомості”.
Однак, за її словами, зараз вже більше 20% забудовників регіону мають спільні програми з комерційними банками щодо надання іпотечних кредитів.
Соловей зазначила, що до кінця 2019 року кількість забудовників у Київському регіоні, що надають можливість придбати квартиру за допомогою спільних з комерційними банками іпотечних програм, може скласти понад 30%.
Експерт звернула увагу на те, що останні 2-3 роки найпопулярнішими у покупців є програми розстрочки. За її даними, кількість покупок житла за допомогою цього механізму в 2018 році перевершила 60%, а в 2019 році цілком ймовірно зросте до 65%.
На її думку, одним з найефективніших механізмів залучення покупців на ринок якраз можуть стати спільні між забудовниками і комерційними банками іпотечні програми.
“За такими програмами покупцю доведеться заплатити в середньому на 3-5% менше коштів. Крім цього, покупець ще й отримає додаткове підтвердження надійності того чи іншого об’єкта будівництва, а також самого забудовника. Адже перед тим, як запровадити іпотечну програму, банки дуже ретельно перевіряють “портфель” реалізованих проектів та оцінюють здатність забудовника вчасно завершити будівництво”, – заявила Соловей.
Однак, на її погляд, пропозицій від забудовників і комерційних банків явно недостатньо для повноцінного оновлення іпотеки.
“Ринок потребує дієвих і масштабних державних програм. Тим більше, що 3 державні банки входять до 10-ки найбільших банків країни і мають всі можливості для участі в реалізації державних іпотечних програм”, – підсумувала експерт.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас