Коломойський програв у Верховному Суді у справі ПриватБанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коломойський програв у Верховному Суді у справі ПриватБанку

Фондовий ринок
6856
НБУ і ПриватБанк виграли у пов’язаних з бізнесменом Ігорем Коломойським компаній суди, через які вони хотіли зняти з себе зобов’язання за кредитами рефінансування.
Нацбанк України (НБУ) і ПриватБанк виграли судову справу за позовами Нікопольського феросплавного заводу (НФЗ) і кіпрської компанії Тровелко Холдінгз Лімітед, які вимагали через суд звільнити їх від зобов’язань щодо рефінансування, яке НБУ видав ПриватБанку, на суми 2,6 млрд грн і 143 млн грн відповідно.
Згідно з судовими матеріалами, на 25 вересня 2017 року заборгованість ПриватБанку перед НБУ за кредитним договором (про рефінансування) №19 склала 2,6 млрд грн, за яким НФЗ передав понад 60 вагонів в забезпечення цього боргу. Водночас Тровелко Холдінгз Лімітед в якості забезпечення боргів ПриватБанку по рефінансуванню передало в іпотеку для НБУ нерухомість вартістю 143,3 млн грн.
Метою зазначених позовів, яких всього було подано близько 30, було звільнення від відповідальності не тільки юросіб, пов’язаних з колишніми власниками банку, які передали належне їм майно в заставу Нацбанку, а й фінансового поручителя – Ігоря Коломойського. Зазначена категорія справ розглядалася судами всіх інстанцій починаючи з 2017 року.
“Зауважимо, що Господарський суд Києва і Київський апеляційний господарський суд спочатку задовольняли всі подібні позови, і тільки після того, як Касаційний суд в складі Верховного Суду висловив правову позицію в підтримку НБУ і Приватбанку і скасував попередні судові рішення, Північний апеляційний господарський суд також став на бік регулятора”, – зазначили юристи НБУ.
Після чого майнові поручителі, враховуючи правові позиції апеляційного та касаційного судів, спробували оскаржити відповідні рішення, звернувшись до Великої палати Верховного Суду.
“Однак і Велика палата підтримала НБУ і Приватбанк, відмовивши в задоволенні касаційних скарг майнових поручителів, пов’язаних з колишніми власниками банку. З огляду на положення господарського процесуального законодавства, правові позиції Верховного Суду є обов’язковими для судів всіх інстанцій в подібних суперечках”, – додали юристи.
Раніше Господарський суд Києва вирішив об’єднати в одне всі п’ять проваджень, відкритих за позовами екс-власника Приватбанку Ігоря Коломойського до Національного банку України (НБУ) і ПриватБанку про законність п’яти кредитних договорів і його особистого поручительства за ними.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас