Київстар, Vodafone і lifecell розповіли, наскільки реально запустити 5G в 2020 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київстар, Vodafone і lifecell розповіли, наскільки реально запустити 5G в 2020 році

Технології&Авто
6758
Останнім часом розмови про запуск 5G в Україні найближчим часом помітно активізувалися. Спочатку міністр інфраструктури Володимир Омелян заявив, що ліцензії на потрібні для запуску 5G частоти будуть виставлені на торги вже в 2020 році. Потім ту ж інформацію підтвердив глава НКРЗІ Олександр Животовський, ну а підсумував ситуацію президент України Петро Порошенко, підписавши указ про запуск 5G в Україні у 2020 році. Тож наскільки реально запустити комерційні 5G-мережі в Україні в 2020 році. Ось думка провідних операторів України.
Київстар
Держава приділяє все більше уваги цифровізації країни, і це – правильно. Але для того, щоб Указ про запуск 5G втілився в життя, необхідно виконати величезний обсяг роботи, зазначив директор з регуляторного забезпечення Олександр Когут.
Як показує міжнародний досвід, для 5G потрібні як низькі частоти – для забезпечення покриття, так і високі – для швидкості і ємності мереж. В Україні хорошим поєднанням таких частот можуть бути діапазони 700 МГц (Band 28) і 3,4 – 3,8ГГц (Band42-43). Таких вільних частот поки немає. Тому телеком-регулятору потрібно розробити план звільнення перспективних діапазонів частот і почати його виконання.
Відсутній в Україні та принцип технологічної нейтральності – тобто можливість для телеком-оператора в рамках виданих йому частотних ліцензій впроваджувати будь-які технології. Це суттєвий бар’єр у розвитку як існуючих, так і майбутніх технологій.
Як ніколи актуальним є питання інвестиційної привабливості ринку. Торік мобільні оператори витратили величезні кошти на впровадження 4G. Тільки “Київстар” за 2018 рік і перший квартал 2019-го інвестував понад 8 млрд грн. Однак, телеком-регулятор висуває ініціативи, за якими плата за радіочастоти може значно зрости. Це незважаючи на те, що в Україні податкове навантаження на операторів мобільного зв’язку одне з найвищих у світі.
Для впровадження 5G операторам може знадобитися купівля великої кількості частот, витрати на які, з огляду на низький «мобільний чек» абонента і високі інвестиційні ризики, можуть окупатися десятиліттями.
Vodafone
Можливості впровадження залежатимуть від кількох факторів. Перш за все, необхідно вирішити питання з частотами – сьогодні в Україні немає достатнього обсягу вільних частот для впровадження технології.
Безумовно, впровадження будь-якої нової технології вимагає капітальних інвестицій. Це витрати, пов’язані з розвитком мережі. Так, за останні 4 роки, з початку розвитку мереж 3G, Vodafone вклав в інфраструктуру 21,6 млрд грн. В Україні ми продовжуємо будувати 4G і 3G-мережі.
У телекомі є правило зміни технологій не частіше 1 разу на 4 роки. Це мінімально достатній термін, який дозволяє впровадити технологію і отримати від неї комерційний ефект, щоб мати можливість реінвестувати отримані кошти в технології наступного покоління.
5G – технологія – не для масового ринку, а головним чином для промислового використання, для технологічних проектів в різних галузях. Вона буде впроваджуватися там, де є готовність ринку, де буде запит від держави, промисловості, сільського господарства. І якщо про масове використання 5G в Україні говорити зарано, то запит на промислове використання технології вже є.
Lifecell
Зараз можливості і потенціал технологій 3G і, особливо 4G в Україні ще не до кінця освоєні і мають потенціал розвитку з точки зору розширення покриття і впровадження додаткових сервісів для приватних абонентів, бізнесу і держави. І хоча всі оператори з випередженням графіка забезпечують розгортання покриття LTE в Україні, процес розвитку триватиме ще кілька років.
Тільки в минулому році держава провела 4G-тендери, на яких оператори заплатили в казну 7,88 млрд грн. У 2015 році від продажу ліцензій на 3G держава отримала 8,78 млрд грн.
З огляду на те, що в Україні вартість мобільного зв’язку і мобільного інтернету є одними з найнижчих в світі, поки оператори ще далекі від повернення своїх інвестицій. Тому ми вважаємо, що в Україні ліцензії на впровадження мобільного зв’язку стандарту 5G повинні бути надані мобільним оператором безкоштовно.
А зусилля держави мають бути спрямовані на розвиток економіки країни і зростання бізнесу, який і буде виступати головним замовником і користувачем 5G. Тоді це може стати по-справжньому спільним партнерським проектом держави і операторів, які в свою чергу інвестуватимуть у розвиток мережі.
За матеріалами:
Ain.Ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас