Корпорація Google профінансувала створення «екологічного Великого брата» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Корпорація Google профінансувала створення «екологічного Великого брата»

Технології&Авто
545
Компанія Google в рамках конкурсу Impact Challenge, в ході якого експерти пошукового гіганта відібрали ініціативи, які мають намір використовувати технології ШІ для вирішення проблем планетарного масштабу, виділила грант у розмірі $1,7 млн ​​проекту зі створення глобальної мережі супутникового стеження за роботою теплових електростанцій по всьому світу.
Ідея належить команді вчених з трьох дослідницьких центрів – некомерційного об’єднання WattTime, аналітичного центру Carbon Tracker і Інституту світових ресурсів (World Resources Institute).
Як повідомляється, проект «екологічного Великого брата» передбачає розробку і виведення на орбіту спеціальних супутників, оснащених датчиками дистанційного визначення рівня NO2 та інших шкідливих речовин, інфрачервоними сенсорами, здатними фіксувати виділення тепла при роботі електростанції, і фотокамерами. Апарати будуть невпинно збирати дані про те, в які моменти діяла та чи інша електростанція і яку кількість викидів вона виробила. Аналіз зібраної інформації покладуть на ШІ.
Як зазначає ресурс Gizmodo, у команди Carbon Tracker вже є досвід «супутникового шпигунства» за роботою ТЕС в Китаї: інженерам лондонської екоорганізації раніше вдалося викрити китайські енергокомпанії в експлуатації об’єктів, які нібито були закриті, а також довести перевищення нормативів викидів. Примітно, що мова йшла в тому числі про стратегічні об’єкти, куди екоактивістів не підпустить б і близько. Тепер активісти сподіваються поставити на олівець весь світ.
Відомості, зібрані в рамках ініціативи, дослідники мають намір викладати у відкритий доступ в режимі реального часу. Передбачається, що ними зацікавляться фахівці з найрізноманітніших сфер – в тому числі політики, екологи та економісти.
За матеріалами:
ITC.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас