Україна ризикує не отримати другий транш МВФ - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна ризикує не отримати другий транш МВФ - експерти

Казна та Політика
1461
Влада України в травні-червні очікує прибуття місії МВФ, однак конкретні дати досі невідомі.
Представники МВФ мають вирішити: чи надавати Україні другий транш за програмою stand-by.
Іноземні фінансові аналітики вже скептично оцінюють перспективи України на отримання цього траншу. Так, JPMorgan Chase в дослідженні ринків Європи, що розвиваються, висловили сумнів, що МВФ погодиться фінансувати Україну в 2019 році. Аналітики швейцарського фінансового холдингу UBS Group також допускають затримки з програмою Фонду.
У відповідь на таку песимістичну оцінку фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса заперечив: в JPMorgan неправильно оцінили деякі події в Україні.
“У JPMorgan неправильно інтерпретували новину щодо домовленості Кабміну і “Нафтогазу” про ціну на газ. Інвестори боялися, що прийде [до влади] політик-популіст і знизить ціни на газ, і це не буде погоджено з МВФ. Коли вони побачили цю новину, вони так і подумали. Але це не критично важливо, оскільки МВФ погодив таке зниження”, – сказав він.
На думку Фурси, шанси на отримання траншу від МВФ залишаються і надання коштів виглядає цілком реальним.
“Зараз єдине, що по-справжньому заважає, це стаття про незаконне збагачення. Це те рішення Конституційного суду (про скасування відповідальності за незаконне збагачення – Ред.), яке має бути виправлене. Допоки воно не буде виправлене, а для цього необхідне рішення парламенту, доти ми транш не отримаємо”, – припустив експерт.
А фінансовий експерт Олексій Кущ впевнений: травневий транш Україна не отримає, а співпрацю з міжнародною організацією буде поставлено на паузу. В тому числі, і через недотримання вимоги МВФ щодо дефіциту держбюджету.
“Говорити про повне припинення програми поки рано, швидше за все, її буде поставлено ​​на паузу до осені”, – сказав Кущ.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас