Як рішення НБУ про облікову ставку позначиться на відсотках за депозитами - думка експертів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як рішення НБУ про облікову ставку позначиться на відсотках за депозитами - думка експертів

Кредит&Депозит
2390
Національний банк України (НБУ) знизив облікову ставку на 0,5 процентних пункту до 17,5% річних. Зниження відбулося вперше за два роки і, за словами глави Нацбанку Якова Смолія, ознаменувало “початок нового циклу”.
Журналісти розпитали у експертів, як це рішення Нацбанку позначиться на відсотках за депозитами.
На думку президента інвестиційної групи “Універ” Тараса Козака, зниження облікової ставки призведе до зменшення прибутковості за депозитами.
“Ставка за депозитами буде знижуватися. Сьогодні облікову ставку Нацбанк знизив тільки на 0,5% – дуже мало. Це швидше за все сигнал про те, що починається сезон зниження. Надалі зниження буде більше”, – сказав він.
Втім, Козак додав, що в цьому питанні позиції банком можуть істотно відрізнятися.
“Банки підвищують і знижують ставки в залежності від того, потрібні чи ні їм додаткові депозити. Один банк підвищує, інший знижує. Після того, як Нацбанк показав, що буде знижувати облікову ставку, банки будуть в основному знижувати. Але буде це завтра, через місяць, колись ще – це складно сказати “, – зазначив фахівець.
А на думку трейдера, керуючого партнера інвесткомпанії Capital Times Еріка Наймана, процес зниження ставок за депозитами відчуватиметься до літа.
“Прибутковість ОВДП буде знижуватися, тоді підуть вниз і депозитні ставки. Це почнеться в травні, десь після 15 травня”, – прогнозує Найман.

Отримати бонус до депозиту

Фінансовий експерт Олексій Кущ вважає, що прямої кореляції між обліковою ставкою і відсотком за депозитами немає, а тому банки приймають “депозитні” рішення, враховуючи й інші економічні процеси.
“Якщо на 2% облікова ставка знизиться, тобто до 15,5-16%, в цьому випадку можна очікувати, що, умовно кажучи, на 1% знизяться, можливо, депозитні ставки, кредитні ставки. Але все це буде залежати не тільки від облікової ставки, але і від загального стану економіки. Такий прогноз можливий, якщо не будуть рости базові ризики. Умовно кажучи, якщо восени не почнеться погіршення на зовнішніх ринках, не почнеться реінкарнація світової фінансової кризи, то можливо”, – пояснив експерт.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас