Банкрутство фізосіб: суди будуть повідомляти про випадки шахрайства - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкрутство фізосіб: суди будуть повідомляти про випадки шахрайства - експерт

Казна та Політика
2229
Інститут банкрутства фізичних осіб, який через півроку введе в поле практичного застосування Кодекс з процедур банкрутства, спочатку буде продукувати чимало кримінальних проваджень.
Про це повідомив народний депутат, один із авторів Кодексу Руслан Сидорович.
За його словами, законодавець, впроваджуючи цей інститут, орієнтувався, звичайно, не на шахраїв, а на добросовісних позичальників, які потрапили у фінансову скруту і не мали механізму, щоб з неї вийти. Проте життєвий і професійний досвід йому підказують, що саме шахраї першими спробують цим інститутом скористатися, аби позбутися своїх боргів. Адже тільки фізична особа-боржник має тепер право ініціювати процедуру банкрутства.
«Але я бачу усвідомлення відповідальності з боку юридичного ринку, бачу розуміння важливості правильного початку застосування процедур з боку судової влади, тому думаю, що все швидко стане на своє місце», — зазначає народний депутат.
Положення Кодексу несуть і певні обмеження. Скажімо, особа не зможе оголосити себе банкрутом за фінансовими зобов’язаннями в 10, 20 чи 50 тисяч гривень. Такі кошти особа повинна і може заробити, а не пробувати втекти від боргів. Крім того, суд, який нині керуватиме процедурами, якщо побачить, що особа, яка оголосила себе банкрутом, насправді хоче зманіпулювати і надурити інших учасників ринку і в такий спосіб очиститися від боргів, просто закриє провадження щодо банкрутства.
«Додатковим «бонусом» для шахрая стане винесення судом окремої ухвали і направлення матеріалів справи до правоохоронних органів. Думаю, Верховний Суд оперативно надасть усім суддям методичні рекомендації, в який спосіб моніторити і виявляти факти шахрайства», — впевнений Р. Сидорович.
За матеріалами:
Finbalance
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас