Бізнес поліпшив свої очікування щодо темпів економічного зростання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бізнес поліпшив свої очікування щодо темпів економічного зростання

Казна та Політика
326
Український бізнес поліпшив свої очікування щодо темпів економічного зростання і створення нових робочих місць протягом наступних 12 місяців.
Про це свідчать підсумки опитування керівників підприємств, проведеного Національним банком України (НБУ) в січні-березні 2019 року.
Як повідомляється на сайті центробанку, 38% компаній очікують, що обсяги виробництва зростуть, а 12,7% прогнозують, що знизяться. Баланс відповідей щодо зростання виробництва становить 25,3% (у попередньому опитуванні – 18,2%). При цьому позитивні очікування спостерігаються серед підприємств усіх видів економічної діяльності.
Індекс ділових очікувань на наступні 12 місяців становить 119,7% (у попередньому кварталі – 117,3%).
“Підприємці очікують поліпшення фінансово-економічного стану своїх підприємств, в тому числі за рахунок зростання виробництва і реалізації продукції, зокрема, на експорт. У зв’язку з цим компанії планують збільшити інвестиції в основні засоби, активніше залучати кредитні ресурси та нових працівників”, – зазначено в повідомленні.
За даними НБУ, більш ніж 40% компаній прогнозують зростання обсягів продажів протягом наступних 12 місяців і лише 8,7% очікують скорочення обсягів реалізації продукції. Найбільші очікування щодо зростання продажів – у підприємств будівництва, переробної промисловості, сільського господарства, торгівлі, транспорту і зв’язку. Більше третини компаній очікують зростання експорту.
Майже третина компаній очікує поліпшення свого фінансового стану, тільки 8% – погіршення. Найбільш оптимістично налаштовані компанії в сфері будівництва, сільського господарства та переробної промисловості.
Більше третини компаній прогнозує, що обсяг інвестиційних витрат на обладнання зросте, і лише 9% підприємств очікують скорочення таких інвестицій.
П’ята частина компаній прогнозує, що кількість працівників на їхніх підприємствах зросте. Найбільш оптимістично налаштовані підприємства в будівництві та переробній промисловості.
Бізнес готується піднімати зарплати – більшість компаній (74,1%) вважають, що їхні витрати на оплату праці працівників протягом наступних 12 місяців зростуть.
Згідно з даними опитування, більше третини компаній планують залучати кредити протягом наступних 12 місяців. При цьому підприємства продовжують віддавати перевагу позикам у національній валюті.
Основні чинники, які, за оцінками бізнесу, обмежують здатність нарощувати виробництво, – це високі ціни на енергоносії, а також на сировину і матеріали.
НБУ уточнює, що опитування проводилося з 4 лютого по 6 березня 2019 року. У ньому взяли участь 703 підприємства з 22 регіонів країни (без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, а також Донецької та Луганської областей).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас