Розроблено робота-утилізатора, здатного розрізняти папір, пластик і метал на дотик (відео) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розроблено робота-утилізатора, здатного розрізняти папір, пластик і метал на дотик (відео)

Технології&Авто
321
Сортування відходів є трудомістким, рутинним, а іноді навіть небезпечним для здоров’я процесом. Перевести цей вид діяльності на роботів було проблематично, бо механічні пристрої не можуть виявити різницю між бляшанкою та картонним стаканом. Але дослідники змогли вирішити цю проблему.
Дослідниками був розроблений робот-утилізатор RoCycle, який оснащений датчиками в маніпуляторі, що дозволяють визначати природу предмета і сортувати його відповідним чином. Датчик деформації вимірює розмір об’єкта, а два датчики тиску визначають, наскільки крихким може бути цей об’єкт, чи то папір, що легко згинається, чи більш жорсткий пластик. Він навіть може виявити присутність металу, бо датчики є струмопровідними.
Сам маніпулятор зроблений з матеріалів-ауксетиків, що добре розтягуються. При цьому маніпулятор здатний виконувати функцію як лівої, так і правої руки, виконуючи більш динамічні рухи, ніж існуючі «руки» роботів. Конструкція не вимагає використання повітряних насосів для утримування предметів.
Поки що робот RoCycle працює не зовсім ідеально. Точність розпізнавання об’єктів становить 85% для нерухомих предметів і 63% для предметів, що рухаються на конвеєрній стрічці. Також робот не може враховувати деякі складнощі сортування відходів в реальному житті. Наприклад, хтось може викинути порожні бляшані банки від напоїв в картонну коробку. Тим не менш, робота можна вдосконалити, оснастивши його камерами і системою комп’ютерного зору.
За матеріалами:
ITC.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас