Експерти розповіли, що буде з фінансовою системою після виборів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти розповіли, що буде з фінансовою системою після виборів

Фондовий ринок
5791
Хоча країну збурюють новини про вибори, економісти впевнені: фінсектор пройде 2-й квартал без потрясінь.
“Після виборів в 2014-му ситуація в банках змінилася радикально. Економіка зростає третій рік поспіль. Проведено реформи, які підняли на новий рівень якість банкнагляду. Фінсистема пройшла очищення, докапіталізована і стала прибутковою. Обсяг депозитів зростає. Сьогодні в Україні працює наполовину менше банків, ніж в 2014-му, але система міцніша і здоровіша”, – говорить виконавчий директор НАБУ Олена Коробкова.
За її словами, навіть можливе збільшення держборгу України не вплине на систему:
“Відношення держборгу до ВВП за 2 роки знизилося з 80% до 62% і далеко від критичної позначки”.
Але складності в фінсфері можуть виникнути з виплатами за зовнішніми боргами в умовах недоступності зовнішніх фінринків.
“Цей ризик реальний, якщо вибори призведуть до припинення співпраці з МВФ. Але і тут загрози банкопаду немає”, – вважає аналітик.
“Основна мета – визначення якості активів банків і достатності капіталу при можливому погіршенні економіки. Стрес-тести допомагають визначити ризики, що загрожують банкам, і виявити додаткову потребу в капіталі, щоб їх покрити. І якщо потрібно, НБУ вимагає збільшення капіталу, прийняття необхідних для зменшення ризиків заходів” , – пояснює експерт Олена Коробкова.
Проведення стрес-тестів є ефективним методом оздоровлення банків.
“Результатом можна вважати достовірність даних про виконання банками економнормативів і збільшення їхнього капіталу. Як підсумок – кілька років фінсектор лідирує в інвестиціях в капітал”, – уточнює Коробкова.
У 2019-му НБУ проведе стрес-тести в 29 банках – це 93% активів фінсистеми.
“Регулятор сфокусується на споживчих кредитах. Інтерес до сегменту викликаний його швидким зростанням в порівнянні з корпоративними кредитами в 2018-му. Це природно з урахуванням збільшення доходів населення і обмежених (через високі ризики) можливостей кредитування юросіб. За прогнозами банків, тенденція збережеться. І якщо в банках налаштовані оцінки ризику і робота з портфелем споживчих кредитів, нарощування кредитування не стане проблемою. Тому НБУ важливо переконатися, що процеси працюють, банки не ігнорують ризики заради зростання, мають запаси на випадок погіршення економіки”, – роз’яснює експерт.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас