Рішення не є оптимальним: Данилишин прокоментував рівень облікової ставки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рішення не є оптимальним: Данилишин прокоментував рівень облікової ставки

Казна та Політика
529
Голова Ради Національного банку України Богдан Данилишин вважає, що рішення правління Нацбанку від 14 березня залишити облікову ставку на рівні 18% не є оптимальним.
Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.
Данилишин заявив, що мав сподівання на те, що НБУ знизить облікову ставку, оскільки економічна кон’юнктура давала підстави для цього. Та пояснив свою позицію.
Перше. Споживча інфляція в Україні демонструє сталу знижувальну тенденцію. Так, показник інфляції в січні 2019 року – 1% у місячному вимірі й 9,2% у річному вимірі – практично відповідав траєкторії прогнозу НБУ. Отже, інфляційний тиск стає дедалі слабшим, інфляційні очікування не підвищуються.
Друге. Фактор зміцнення гривні, яке спостерігається, позитивно впливає на цінову динаміку. Потреба в надпривабливих ставках по фінансових інструментах в національній валюті задля стримання девальваційного тиску не така вже й велика.
Третє. За підсумками 2018 року питома вага банківських та інших позик як джерела капітальних інвестицій становила 6,7% Поточні високі ставки за банківськими кредитами, що формуються у тому числі завдяки високому рівню облікової ставки, не сприяють серйозній активізації кредитування реального сектору економіки.
Четверте. В січні поточного року зафіксовано падіння промислового виробництва на 3,3%, тоді як в січні минулого року було зафіксовано його зростання на 4,3%. Активізація банківського кредитування промислових підприємств – на часі. Серед факторів, які її стримують, доволі високі кредитні ставки.
П’яте. Ставки за державними цінними паперами та депозитними сертифікатами НБУ прямо пропорційно залежать від облікової ставки. Зниження ставок по ОВДП та депсертифікатам — шлях економії коштів держбюджету та підвищення прибутку Нацбанку.
Шосте. Дії Нацбанку не в повній мірі корелюють із поточної політикою провідних Центробанків світу. На тлі тенденцій до пом’якшення монетарної політики (ФРС та НБ КНР) або збереження її м’якою (ЄЦБ), Нацбанк України зберігає грошово-кредитну політику відносно жорсткою.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас