Європейське космічне агентство почало боротьбу з космічним сміттям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейське космічне агентство почало боротьбу з космічним сміттям

Світ
423
Космічне сміття вже вважається величезною проблемою, яка заважає людству проводити випробування на навколоземній орбіті.
Причиною виникнення величезної кількості сміття є батареї, які використовуються в супутниках і можуть вибухнути через велику напругу, механічні пошкодження та інші фактори.
За даними Європейського космічного агентства ESA, за всю історію вже відбулося близько 250 вибухів супутників, осколки яких досі літають навколо Землі. Деталі підірваних апаратів рухаються з величезною швидкістю і можуть пошкодити конструкцію інших супутників. Через наявність такого ризику дослідники ESA вирішили з’ясувати, через що саме вибухають батареї і знайти шляхи вирішення проблеми.
Виявити небезпечні фактори вдалося в ході 200 випробувань, під час яких різні типи батарей були піддані різним впливам, які можуть призвести до вибуху. Деякі з цих акумуляторів були новими, а інша частина неодноразово заряджалася, щоб імітувати старіння.
Випробування проводилося у вакуумному просторі: дослідники провокували коротке замикання, перегрів і навіть імітували удари космічних об’єктів. Швидкість космічного сміття досягає карколомних 20 км/с, тому вчені не змогли точно імітувати зіткнення. Замість цього вони “стріляли” по батареях не 0,8 міліметровим сміттям, а більшими частинками діаметром 8 мм.
У підсумку у них вийшла майже ідентична потужність зіткнення.
Тести дали ESA зрозуміти, як можна звести до мінімуму вибухи батарей знятих з експлуатації супутників. Виявилося, що космічним агентствам важливо повністю розряджати джерела живлення старих апаратів і відключати сонячні панелі.
Також конструкція супутників повинна бути спроектована так, щоб елементи зберігали суворо визначену температуру.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас