У НБУ розповіли, що робити зі зношеними або сумнівними купюрами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У НБУ розповіли, що робити зі зношеними або сумнівними купюрами

Особисті фінанси
2796
Зношені купюри зобов’язані приймати банки за всіма видами платежів, можна здавати в банки сумнівні купюри.
Про це повідомила прес-служба НБУ.
Як пояснили в НБУ, банки зобов’язані без будь-яких обмежень приймати зношені банкноти за всіма видами платежів і для переказів, для зарахування на рахунки, вклади, акредитиви та для обміну на придатні до обігу банкноти. Також, громадяни можуть звертатися в банки в разі сумнівів у платіжності або справжності банкнот гривні. Для цього громадяни заповнюють в банку окрему заяву із зазначенням реквізитів сумнівної банкноти (номіналу, серійного номера, року випуску).
Такі сумнівні щодо справжності та платіжності банкнот гривні, отримані від громадян за заявами, банки в установленому порядку разом з відповідними заявами направляють для проведення дослідження в Національний банк. За результатами досліджень, проведених фахівцями Національного банку, НБУ відшкодує банкам і громадянам суму банкнот, визнаних дійсними і платіжними. Підроблені банкноти вилучаються з обігу без відшкодування і передаються правоохоронним органам для проведення розслідувань.
Торік фахівці НБУ провели дослідження майже 37,3 тисячі шт. сумнівних банкнот на суму 5900000 гривень, з них лише близько 900 штук були визнані неплатіжними.
При цьому в прес-службі НБУ уточнили, що всі банкноти в Україні, які перебувають в обігу, періодично упорядковано банками України і Національним банком України автоматизованим способом (за допомогою обладнання для автоматизованої обробки банкнот). За результатами сортування банками придатні до обігу банкноти направляють повторно в обіг, а зношені передають в Національний банк України для подальшої перевірки, перерахування та утилізації, оскільки тільки НБУ має монопольне право на утилізацію зношених банкнот і монет.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас