Міжбанк: готуємося до валютних "гойдалок" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: готуємося до валютних "гойдалок"

Валюта
9583
У середу на валютному ринку ми очікуємо збільшення напруженості по курсу і деякого зниження статистики торгів.
Що стосується статистики, то річ у тім, що вчора експортерами вже були продані обов’язкові 30% валютної виручки за п’ятницю (був вихідний в Україні) і за понеділок одночасно і це знизить обсяги торгів.
Дорозміщення ОВДП на вчорашньому аукціоні Мінфіну України, як ми і припускали в своєму вчорашньому ранковому прогнозі, – не побило ніяких рекордів і склало досить скромні 3,498 млрд гривень в гривневому еквіваленті за курсом НБУ. Це не сильно додасть пропозиції валюти від іноземців, які купували облігації на аукціоні вівторка. Тому і глобально не збільшить обсяги операцій. Ми прогнозуємо їх на середу до 440 млн доларів при здійсненні до 560 угод.
Що стосується курсу і валютних коливань протягом дня – то тут все набагато складніше.
По-перше, занервував готівковий ринок, де відчувається явня зміна тренду в бік зростання котирувань. При цьому деякі банківські обмінники істотно розширили спред і вже ставлять котирування продажу в межах 26,85-27 гривень. Це стимулює спекулятивні перетоки валюти з безготівкових торгів на готівковий ринок і розхитує котирування всіх сегментів цього ринку.
По-друге, стали менш згідливі щодо курсу самі експортери і інші продавці валюти. Вони очікують подальшого зростання курсу і не поспішають укладати угоди, притримуючи валюту.
По-третє, безпосередньо банки стали “запаковувати” свою валютну позицію, сподіваючись заробити на можливому зростанні курсу.
По-четверте, фактор наближення виборів, політичних пристрастей – також психологічно працює проти гривні.
Та й ліквідність у банківській системі залишається на дуже високому рівні. На ранок середи – коррахунки банків збереглися на позначці близько 59,3 млрд гривень, що дає ресурс для розгойдування курсу.
Повна залежність ринку від курсових ситуативних завдань найбільших гравців міжбанку в поєднанні з навісом гривневої ліквідності в системі при зльоті котирувань в обмінниках – ось той мікс факторів, який буде сьогодні призводити до збільшення валютних коливань протягом дня і можливого продовження курсових ралі.
Поки НБУ не реагував на вчорашню ситуацію з розворотом ринку в бік зростання котирувань долара і беріг резерви. Але ми не відкидаємо того, що скоро Нацбанку доведеться втручатися в цей процес, щоб збити ажіотаж на валютному ринку.
Прогнозуємо на середу продовження валютної нестабільності на торгах з масованими атаками на гривню і коридор по долару в межах 26,50-26,75 гривень з ще більшим рівнем залежності курсу від дій і завдань найбільших гравців.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 26,53 / 26,56
євро – 29,90 / 29,93
російський рубль – 0,4036 / 0,4042
На міжнародному валютному ринку forex валютна пара євро/долар вранці мала такі значення котирувань 1,1294 / 1,1296
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас