Ескроу-рахунки: вигоди та переваги для українського бізнесу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ескроу-рахунки: вигоди та переваги для українського бізнесу

Особисті фінанси
103
Перший заступник голови правління АТ «ТАСКОМБАНК» Володимир Дубєй пояснив чому ескроу-рахунки вигідні для українського бізнесу.
На українському ринку досить багато інструментів для мінімізації ризиків за угодами, коли перехід права власності на товар чи послугу й оплата здійснюються в різний час. Серед них широко використовуються: платежі з відстрочкою, авансові платежі, документарні акредитиви й документарні інкасо. Проте через деякі обмеження та особливості цих інструментів, їх не завжди можна застосувати в тій чи іншій ситуації. Тут може стати у пригоді ескроу-рахунок.
Що таке ескроу-рахунок і чим він може бути корисний для бізнесу?
Часто буває так, що складні угоди зриваються через недовіру партнерів один до одного. Ескроу-рахунок чи умовний рахунок зберігання — це поточний рахунок, де кошти зберігаються до виконання всіх зобов’язань за договором обома сторонами. Він дозволяє мінімізувати ризики у відношеннях з контрагентами при розрахунках за товари й послуги.
На практиці цей механізм працює наступним чином. Клієнт укладає договір на відкриття рахунку умовного зберігання (ескроу-рахунку) з банком. При цьому банк виступає гарантом того, що кошти не будуть відправлені отримувачу до настання моменту виконання умов контракту й того, що ці кошти будуть швидко перераховані отримувачу згідно з умовами договору після виконання зобов’язань сторін за контрактом.
Важливо підкреслити, що під час виконання умов договору жодна зі сторін не має права доступу до коштів. Крім цього, звернення стягнення чи накладання арешту на кошти, які розміщені на рахунку тимчасового зберігання, заборонені на законодавчому рівні.
Також за допомогою ескроу-рахунку можна значно оптимізувати витрати часу й коштів під час роботи з міноритарними акціонерами щодо викупу пакету акцій — тобто тими акціонерами, у власності яких знаходяться менше 5% від статутного капіталу акціонерного товариства — за умови, що у вас сконцентровано понад 95% статутного капіталу.
Організувати викуп акцій у таких акціонерів можна після відкриття рахунку умовного зберігання в банку. Акції спишуться на користь мажоритарного власника в терміни, встановлені законодавством, у повному обсязі, а розрахунки з міноритарними акціонерами проводитиме банк відповідно до їх звернень протягом трьох років.
У Європі рахунки ескроу широко використовуються під час відшкодування збитків, при об’єднаннях та поглинаннях, купівлі й продажу нерухомого майна, франчайзингу, закритому розміщенні цінних паперів, колективних позовах та судових процесах. Цей інструмент застосовується для надання ліцензій на програмне забезпечення та програмний код, а також у сфері очищення й захисту навколишнього середовища.
Чи варто відкривати ескроу-рахунок?
Цей простий та ефективний механізм оптимізації платежів широко використовується у всьому світі, а на українському ринку використання цього фінансово-юридичного інструменту було врегульовано на законодавчому рівні лише в 2017 році.
Ескроу-рахунок відкриває нові можливості для бізнесу й заслуговує на увагу, адже не тільки дозволяє здійснювати фінансові операції, а також є гарантією безпеки сторін під час виконання договору.
Як відкрити ескроу-рахунок в українському банку?
Процедура відкриття рахунку ескроу для юридичної особи в ТАСКОМБАНКУ, якщо вона вже є клієнтом банку та має відкритий поточний рахунок, максимально проста — необхідно:
  • написати заяву на відкриття рахунку умовного зберігання (ескроу);
  • укласти договір рахунку умовного зберігання (ескроу).
    В залежності від мети відкриття клієнтом рахунку, пакет документів може доповнюватися чи змінюватися.
Про банк:
АТ «ТАСКОМБАНК», заснований у 1989 році, є одним з перших комерційних банків України, входить в одну з найбільших фінансово-промислових груп — Групу «ТАС». Нині ТАСКОМБАНК — один з небагатьох українських банків, що інвестує в реальний сектор економіки України. Й залишається одним з лідерів з обслуговування корпоративного сектору. РА «Кредит-Рейтинг» встановив довгостроковий кредитний рейтинг ТАСКОМБАНКУ на рівні uaААА. Ліцензія НБУ №84 від 25.10.2011 р.
За матеріалами:
Таскомбанк
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас