Українцям дозволили великі "зарплати в конвертах": що змінилося насправді — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українцям дозволили великі "зарплати в конвертах": що змінилося насправді

Казна та Політика
23562
Національний банк України дозволив українським підприємствам виплачувати зарплати понад 50 тисяч гривень готівкою. Це рішення викликало в суспільстві неоднозначну реакцію – дехто вирішив, що в країні легалізували “зарплати в конвертах”, за які не потрібно платити податки.
Асоційований партнер АО “Скляренко, Сидоренко і партнери” Юлія Стусенко пояснила, чи це так, пише Сегодня.
Ще в січні 2017 року НБУ заборонив готівкові розрахунки на суму понад 50 тисяч гривень. Юрист уточнила, що постанова НБУ, зокрема, забороняла “суб’єктам господарювання здійснювати розрахунки з фізичними особами готівкою в розмірі понад 50 тисяч гривень” на день.
“Цю норму податкова впевнено застосовувала до питань, пов’язаних з виплатою заробітної плати. Там вважали, що зарплати в розмірі понад 50 тис. грн повинні виплачуватися працівникам виключно в безготівковій формі. З цим не завжди погоджувалися роботодавці, які час від часу зверталися до податкової за роз’ясненнями. І, мабуть, коли там накопичилася критична маса запитів, податкова вирішила уточнити порядок застосування норми безпосередньо у регулятора”, – пояснила Стусенко.
У відповідь на запит податкової Нацбанк уточнив, що обмеження за розрахунками готівкою не стосуються виплат, пов’язаних з оплатою праці. Такі випадки вирішили вважати винятком з правила про 50 тисяч гривень. Зміни вступили в силу з 15 лютого.
“Як видно, ні про які незаконні схеми ухилення від оподаткування (а саме з ними у нас асоціюються зарплати в конвертах) мова не йде. Фактично Нацбанк лише конкретизував існуючу норму, підтвердивши для підприємств можливість виплачувати заробітну плату готівкою в будь-якій сумі”, – зазначила юрист.
“Відповідно, незалежно від того, в якій формі – готівкою або на картку – вона виплачується, ПДФО, ЄСВ і військовий збір залишаються”, – зазначила юрист.
При цьому ПДФО, ЄСВ і військовий збір повинні перераховуватися на казначейські рахунки в безготівковій формі.
Також для видачі заробітної плати готівкою бухгалтерії необхідно складати і вести додаткові документи, в тому числі, підписувати їх у працівників.
В цілому експерт вважає, що роботодавцю дешевше перерахувати заробітну плату на банківські рахунки безготівковим переказом.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас