У НБУ назвали фактори, що впливають на курс гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У НБУ назвали фактори, що впливають на курс гривні

Казна та Політика
888
На зміцнення курсу гривні до долара на початку року вплинули кілька факторів.
Про це перший заступник голови правління Національного банку Катерина Рожкова сказала в інтерв’ю виданню НВ Бізнес.
По-перше, це сприятлива ситуація на зовнішніх ринках для українських експортерів – аграріїв і металургів, зазначила заступник голови НБУ.
По-друге, переконана вона, ринок звик до гнучкого курсоутворення і поступово зникає сезонність. Раніше працювало звичне очікування зростання курсу восени, яке зазвичай інформаційно підігрівалося.
“У зв’язку з цим люди влітку починали скуповувати валюту, в результаті восени зростав курс. Точно так же діяв і бізнес, щоб уникнути курсових втрат при закупівлі імпорту. Тепер у людей і бізнесу немає панічного ажіотажу. І бізнес, і населення починають вважати, що вигідніше: тримати на депозиті в гривні під 15% або купити валюту, і вона в кращому випадку буде лежати в банку під 1-2% річних”, – додала заступник глави НБУ.
Рожкова також вважає, що валютний ринок став більш глибоким в результаті ослаблення валютних обмежень. “Крім того, ми добре попрацювали зі службою фінансового моніторингу, перекривши механізми виведення капіталу за кордон. Раніше можна було купити валюту, яка подешевшала, і відразу вивести, тоді як зараз такої можливості немає”, – сказала вона.
Крім того, на початку цього року нерезиденти купили гривневі ОВДП більш ніж на 6 млрд грн. “Інвестори заходять в Україну, продають валюту, купують облігації в гривні, що також позитивно впливає на ситуацію з курсом”, – зазначила Рожкова.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас