Клімкін дізнався про компроміс ЄС щодо Nord Stream-2 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Клімкін дізнався про компроміс ЄС щодо Nord Stream-2

Енергетика
1187
За дотриманням правил Євросоюзу щодо Північного потоку-2 наглядатиме Німеччина під контролем Єврокомісії. Про це під час візиту в Брюсселі розповів міністр закордонних справ України Павло Клімкін.
“Той компроміс, який ми маємо зараз, каже, що спостерігати за дотриманням європейських правил щодо Північного потоку-2 буде Німеччина, але під контролем Європейської комісії. Це в принципі компроміс, який би я назвав, як кажуть зазвичай, “зберегти обличчя”. Але я не можу так сказати стосовно наших друзів… Зрештою, змістовно ніякого компромісу немає. Ми і всі наші друзі над цим дуже довго працювали”, – заявив Клімкін.
Глава МЗС також прокоментував поправки до європейської газової директиви, що стосуються російського газопроводу.
“Для нас важливі європейські правила. Чому? Якби їх не було – це була б “сіра зона”, це зона для маніпуляції Газпрому і Росії. А зараз все відбуватиметься прозоро і відповідно до європейських правил… Тобто тепер маніпулювати цим газопроводом буде, я б не сказав, що аж ніяк неможливо, але набагато складніше. Тепер необхідно просто реалізувати це рішення, коли воно вступить в силу. Я, наприклад, не полишаю спроб зробити, щоб взагалі ніякого потоку не було, і вважаю, що на це поки непогані шанси. Але навіть якщо він складеться: за європейськими правилами – російські маніпуляції будуть, за визначенням, неможливі”, – вважає дипломат.
Раніше німецький канцлер Ангела Меркель заявила, що країни ЄС домовилися з приводу регулювання проекту Північний потік-2. Як зазначається, однією з узгоджених пропозицій стало те, що відповідальність за газопроводи з третіми країнами, на зразок Росії, лежить на країні, де газопровід вперше зустрічається з європейською мережею.
За матеріалами:
112
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас