Стабільність гривні залежить від успішного продовження співпраці з МВФ - Данилишин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стабільність гривні залежить від успішного продовження співпраці з МВФ - Данилишин

Казна та Політика
567
Від успішного продовження співпраці з МВФ залежить стабільність національної валюти та, як наслідок, отримання «пов’язаного фінансування» від інших офіційних кредиторів України.
Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова Ради НБУ Богдан Данилишин.
“Приводи для оптимізму щодо курсу гривні в другій половині року варто шукати в успішному продовженні співпраці з МВФ. Що також дозволить отримувати «пов’язане фінансування» від інших офіційних кредиторів України. До речі, саме завдяки відновленню співпраці з МВФ і зросла довіра нерезидентів до українських ОВДП (наприклад Citibank реалізував кілька програм, орієнтованих на наші державні боргові зобов’язання)”, – написав Данилишин.
Він також зазначив, що не слід забувати і про зв’язок ціни природного газу з вартістю нафти. Відбувається це зазвичай з лагом в 6-9 місяців, тобто влітку, коли Україна буде закачувати газ в підземні сховища, його вартість може бути нижчою, ніж наприкінці 2018 – початку 2019 року. Відповідно, знадобиться менше інвалюти на його покупку. “А ще я б подумав про доцільність максимального виконання плану інтервенцій Нацбанку з придбання валюти в міжнародні резерви у першій половині року, поки курс прийнятний”, – зауважив голова Ради НБУ.
Данилишин нагадав, що на відміну від кількох останніх років січень характеризувався спокоєм на валютному ринку України, з ухилом у невелику ревальвацію нацвалюти. А в першій декаді лютого відзначалося помітне зміцнення курсу гривні. З початку року до теперішнього часу гривня щодо долара посилилася на 2,9% (офіційний курс НБУ). Це сталося внаслідок впливу ряду зовнішніх і внутрішніх факторів.
Зокрема, внутрішніх факторів він вбачає три. “По-перше, рекордний урожай зернових в Україні в поточному маркетинговому році – валовий збір зерна в 2018 році склав 70,1 млн т (у порівнянні з 62 млн т у 2017 році)… По-друге, за перший місяць 2019 року іноземні інвестори за рахунок покупки гривневих ОВДП майже вдвічі наростили обсяг вкладень в українські державні облігації (на 5,448 млрд грн)… По-третє, на відміну від зими 2016-2017 років і 2017-2018 років уряд проявив помірність у витрачанні коштів держбюджету в кінці 2018 року (протилежний приклад – за грудень 2017 року залишок коштів уряду на єдиному казначейському рахунку зменшився в 10,6 раза, результатом чого було серйозне зниження курсу гривні в грудні 2017–січні 2018 року). Сподіваюся, перший практичний крок у плані підвищення координації фіскальної та монетарної політики зроблений”, – зауважив Данилишин.
За його словами, серед зовнішніх факторів слід виділити два: гальмування з підвищенням ставок основними центробанками світу і порівняно низькі ціни на енергоносії.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас