Зниження норми обов'язкового продажу валюти до 30% не позначиться на курсі гривні - банкіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зниження норми обов'язкового продажу валюти до 30% не позначиться на курсі гривні - банкіри

Валюта
2045
Рішення НБУ про зниження норми обов’язкового продажу експортної виручки з 1 березня до 30% з 50% не позначиться на курсі гривні в короткостроковому періоді, вважають банкіри.
“Зниження норми обов’язкового продажу з 1 березня не позначиться на котируваннях валютного ринку. Більшості експортерів у будь-якому випадку потрібна гривня для здійснення операційних витрат в Україні, тому навіть при повному скасуванні обов’язкового продажу вони все одно продовжать продавати валюту на міжбанківському валютному ринку”, – сказав головний економіст Альфа-Банку (Україна) Олексій Блінов.
При цьому він додав, що поточна ситуація на валютному ринку, коли Нацбанку навіть доводиться утримувати гривню від зміцнення на тлі масованого приходу іноземних інвесторів в гривневі ОВДП, сприятлива для послаблення валютних обмежень.
За оцінкою О. Блінова, зниження норми обов’язкового продажу валюти істотно підвищить можливості експортерів щодо самостійного управління валютними ризиками.
Аналогічної точки зору дотримується і начальник відділу з роботи з інвесторами банку “Кредит Дніпро” Андрій Приходько: “Рішення НБУ про зниження з 1 березня норми валютної виручки з 50% до 30% – безумовно, зважений крок, ухвалений з урахуванням поточних можливостей і трендів ринку. Його ефект на курс, обсяги торгів валютою та ліквідність ринку в короткостроковій перспективі буде мінімальним, як і вплив скасування резервування коштів під купівлю валюти і можливе зняття щомісячного ліміту на репатріацію дивідендів”.
У числі середньострокових ризиків для гривні експерт назвав можливе погіршення цінового тренду на сировинні товари, які експортує Україна, а також зниження попиту на український експорт у цілому через уповільнення світової економіки, що призведе до зменшення надходження валюти в країну. “Нацбанк залишає за собою право оперативно відкоригувати чинні норми відповідно до ринкових трендів і прогнозів”, – додав А. Приходько.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас