Визначено топ-5 найпопулярніших схем виведення грошей з банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Визначено топ-5 найпопулярніших схем виведення грошей з банків

Кримінал
2211
Фонд гарантування вкладів повідомляє, що для виведення і розкрадання коштів з банків їхні керівники та власники використовували кілька найпоширеніших схем.
На 28 січня вартість активів всіх банків, що перебувають в управлінні Фонду, за балансовою звітністю становила 538,3 млрд грн, але їх оціночна вартість – в 5,5 рази менша і становить всього 93,9 млрд грн.
«Одним з факторів, який безпосередньо впливає на цей показник, є умисні дії власників і менеджерів банків, які придумали цілий арсенал схем виведення коштів з банків і продовжують придумувати нові», – йдеться в повідомленні.
Схеми, з якими найчастіше стикається Фонд у своїй роботі:
1. Кредитування пов’язаних осіб, надання кредитів неплатоспроможним позичальникам (або без фактичної наявності предметів забезпечення).
Серед прикладів цієї схеми ФГВФО наводить Фортуна-банк. Приблизно 98% кредитного портфеля банку, ліквідацію якого почали в лютому 2017 року, становлять кошти, видані пов’язаним особам, всього на суму 2,1 млрд грн. З них понад 1,5 млрд грн кредитів не мали забезпечення. За подібною схемою діяли і керівники Південкомбанк.
2. Зміна власника за допомогою держреєстраторів і нотаріусів.
Це схема, при якій реєстрація прав власності на нерухоме майно здійснюється на підставі фіктивних документів або рішень суду, що не набрали чинності. Така схема була застосована стосовно банку «Контракт», Дельта Банку, Златобанк, Укрінбанку, Родовід Банку, КСГ Банку і банку «Союз».
3. Купівля «сміттєвих» цінних паперів.
Ця схема виведення ліквідних активів з банків стала однією з найпопулярніших. На балансі ліквідованих банків, які перебувають в управлінні Фонду гарантування, враховуються «сміттєві» цінні папери вартістю понад 12,75 млрд грн. Це – майже 70% від загального обсягу портфеля цінних паперів неплатоспроможних банків. З них більше «сміттєвих» цінних паперів, що числяться на балансі: Дельта Банку – на 2,95 млрд грн; банку «Хрещатик» – на 1,87 млрд грн; банку «Форум» – на 1,28 млрд грн; банку «Фінанси і Кредит» – на 1,11 млрд грн; банку «Надра» – на 1 млрд грн.
4. Списання коштів з кореспондентських рахунків в іноземних банках.
Цим способом виведено кошти 14 неплатоспроможних банків через Meinl Bank AG (Австрія), Bank Frick And Co.AG (Ліхтенштейн), East-West United SA, Bank Winter & Co.AC – на загальну суму $846,31 млн і 75,69 млн євро. Одним з таких прикладів є незаконні дії із коштами банків «Київська Русь» і «Фінанси і Кредит».
5. Розкрадання на підставі підроблених SWIFT-повідомлень.
Дельта Банк здійснив поступку заборгованості ТОВ «Ріал істейн компані» і ТОВ «Боні і Клайд» за договорами кредитної лінії на користь Аблонар Менеджер Лімітед і в своєму балансі відбив суму за цією операцією в понад $43,4 млн в банку East-West United S.A. Ці кошти були «підтверджені» фіктивними SWIFT-повідомленнями, надрукованими в Microsoft Word. Здійснення цієї операції в підсумку не було підтверджено банком East-West United S.A. На підставі зазначених договорів Аблонар Менеджер Лімітед “купив” право вимоги за кредитами на понад $152,4 млн. Ці кошти були списані з кореспондентських рахунків Дельта Банку.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас