Україна має один з найнижчих показників терміналізації в Центральній і Східній Європі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна має один з найнижчих показників терміналізації в Центральній і Східній Європі

Фінтех і Картки
740
За результатами дослідження Mastercard SME Monitor, Україна має один із найнижчих показників терміналізації малого та середнього бізнесу серед країн Центральної та Східної Європи.
Сьогодні лише 38% МСБ в Україні надають можливість безготівкової оплати клієнтам, тобто 62% підприємств працюють виключно з готівкою. До того ж, у рамках дослідження 40% представників МСБ, які мають платіжні термінали, вказали, що переважна частка розрахунків відбувається готівкою (понад 80%).
Для порівняння, лідерами за рівнем терміналізації малого та середнього бізнесу є Чеська Республіка, Греція, Польща та Словаччина, де у середньому 75% підприємств мають опцію безготівкових розрахунків. У Греції високий показник пояснюється обов’язковою вимогою місцевого законодавства.
Згідно з даними Європейського центрального банку, в Україні на 1 мільйон громадян припадає 6 155 POS-терміналів, тоді як середній показник для країн Центральної та Східної Європи становить 17 909 POS-терміналів.
На думку представників МСБ, низький рівень терміналізації в Україні спричинено рядом перешкод, які стримують перехід МСБ на безготівкові оплати. Зокрема, респонденти визначають низьку купівельну спроможність (26,1%), бюрократичні процедури (22%), а також високі податки (11,9%).
Найбільша кількість малих та середніх підприємств в Україні зосереджена у сфері послуг (20,6%), роздрібної торгівлі (20,2%), обробної промисловості (12,8%) та FMCG (11,5%).
Частка безготівкових операцій в Україні стабільно зростає і вже становить понад 44% від загального об’єму операцій з платіжними картками.
Цьому сприяє розвиток відповідної інфраструктури в країні: за даними НБУ, за перші три квартали 2018 року кількість торгових платіжних терміналів зросла на 13,6% — до 263,5 тис., при цьому понад 78% із них вже безконтактні.
У 2018 році компанія Mastercard реалізувала ряд проектів для прийому безготівкових платежів на основі технології Mastercard QR та платформи цифрових гаманців Masterpass.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас