4,5 тис. дітей українських мігрантів отримують допомогу від уряду Польщі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

4,5 тис. дітей українських мігрантів отримують допомогу від уряду Польщі

Особисті фінанси
579
4562 дитини українських мігрантів отримали в 2018 році допомогу від уряду Польщі за програмою “500+”, спрямованою на підтримку молодих сімей. Вона передбачає щомісячну виплату 500 злотих на другу і кожну наступну дитину незалежно від доходу сім’ї.
Про це пише Rzeczpospolita з посиланням на дані польського Міністерства у справах сім’ї, праці і соціальної політики.
У законі про “500+” сказано, що державна підтримка доступна громадянам Євросоюзу, а також громадянам країн, з якими Польща має спеціальний договір про соціальне забезпечення.
Україна – одна з небагатьох країн, у яких такий договір є. Крім України, подібні угоди Польща уклала ще з вісьмома державами, включаючи США, Канаду, Молдову, Південну Корею.
Договір з Україною було підписано в 2012 році для допомоги репатріантам – інакше вони не мали б права на українські пільги за роки роботи в Україні. Однак за фактом угода виявилася більш вигідною українцям, які зараз працюють у Польщі.
З 2014 року вона гарантує легально працевлаштованим і застрахованим у Фонді соцстраху українцям не лише право на пенсію в Польщі практично на тих же принципах, що і полякам, а й соціальну допомогу, в тому числі спеціальну допомогу для дитини за програмою “500+”. Бенефіціар цієї програми повинен мати дозвіл на проживання і легальну роботу.
Білоруси, які є другою за величиною групою іноземців, що працює в Польщі, не можуть розраховувати на такий привілей, бо Польща не підписала угоду про соціальне забезпечення з Білоруссю.
Зараз в Польщі офіційно працевлаштовані близько 400 тисяч громадян України. Видання зазначає, що допомога на дитину може стати “якорем”, який стримає українців від подальшої міграції до Німеччини, де запроваджується спрощений режим найму співробітників з-поза кордонів Євросоюзу.
На думку експертів, відкриття німецького кордону призведе до відтоку з Польщі дешевої робочої сили зі сходу, в тому числі українців.
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас