НБУ до кінця року може знизити облікову ставку до 15-17% - банкіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ до кінця року може знизити облікову ставку до 15-17% - банкіри

Кредит&Депозит
1475
Національний банк України (НБУ) в січні не буде істотно пом’якшувати монетарну політику, але до кінця року облікова ставка може знизитися до 15-17% з 18% річних, вважають банкіри.
Так, за оцінкою голови правління Піреус Банку Сергія Наумова, найближчим часом облікова ставка може бути знижена не більше ніж на 0,5% п. п.
“Думаю, що облікова ставка найближчим часом буде знижена на 0,5%, не більше. Головна причина – тренд на зниження інфляції, а також необхідність дати позитивний сигнал ринку і тим самим спробувати створити умови для кредитування економіки”, – сказав банкір.
При цьому він додав, що можливе погіршення інфляційного прогнозу НБУ в 2019 році істотним чином не позначиться на планах НБУ пом’якшити монетарну політику. “Погіршення інфляційного прогнозу не є критичним в цьому випадку. Головне, що інфляцію прогнозують в одну цифру, і вона буде меншою за показник минулого року. Думаю, цей прогноз виконаємо. Тому НБУ і припускає, що рівень облікової ставки буде знижуватися”, – сказав він.
За оцінкою С. Наумова, в цілому в 2019 році облікова ставка може як знижуватися, так і зростати: можливе зниження відбудеться у весняно-літній період, підвищення – восени. “У цілому в 2019 році я очікую ставку в середньому на рівні 15-16% річних”, – додав він.
Голова правління Айбокс Банку Галина Хейло вважає, що в січні облікова ставка залишиться без змін.
“Я не бачу причин для зниження облікової ставки в січні. У 2019 році очікуються пікові виплати за зовнішнім боргом, все ще істотним залишається інфляційний тиск. Загострення політичної боротьби напередодні виборів президента може посилити тиск на курс гривні”, – сказала Г. Хейло.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас