Китай створить власну Кремнієву долину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай створить власну Кремнієву долину

Світ
497
«Великий район затоки» об’єднає в собі Гонконг, Макао і дев’ять великих міст материкового Китаю. На їх території створять єдину економічну зону і простір для досліджень і розробок з населенням понад 67 млн ​​осіб. Але є одна проблема юридичного плану.
План розвитку китайського аналога Кремнієвої долини представлять в кінці лютого. Як повідомляє South China Morning Post, робота над проектом вже завершилася. На його підготовку витратили понад три роки.
«Великий район затоки» включатиме Гонконг, Макао і дев’ять міст провінції Гуандун, включаючи Гуанчжоу і Шеньчжень. Загальна площа об’єднаної території перевищить 56,5 тис. кв. км, а житиме на ній близько 67,6 млн осіб.
Влада зробила ставку на південну частину Китаю не випадково – тільки в 2016 році регіон забезпечив 12,5% ВВП країни.
Передбачається, що Гонконг стане фінансовим і торговим центром «долини», а також головним транспортним вузлом. Макао, який часто називають «азіатським Лас-Вегасом», зроблять точкою тяжіння туристів і платформою для торгівлі з португаломовними країнами. Шеньчжень – промисловий центр, в якому стартапи з усього світу виробляють свої товари – стане осередком інновацій.
Як пояснює SCMP, план мли предсатавити раніше, але його укладачі зіткнулися з масою труднощів.
Ось одна з головних: Гонконг і Макао відносяться до спеціальних адміністративних районі Квитаю з особливими митними, податковими та економічними правилами. Якщо всі проблеми вдасться вирішити, а законодавство привести до спільного знаменника, то аналог Кремнієвої долини буде створений вже до 2035 року.
Втім, експерти вважають, що Китаю буде складно реалізувати задум.
«Китайські міста традиційно конкурують один з одним, а не кооперуються, що ускладнює втілення подібних проектів», – зазначає старший аналітик Chatham House Тім Саммерс.
Створення аналога Кремнієвої долини в КНР – багато в чому лише формальність, оскільки в країні вже оформилися гіганти ІТ-індустрії, що на рівних конкурують з американськими компаніями. Експерти попереджають, що з часом конкуренція тільки посилиться. Реальні масштаби розвитку технологій в Китаї залишаються за кадром, а відмінності в підході до бізнесу заважають західним підприємствам грамотно оцінювати розвиток ІТ-галузі в Азії.
Поки США в п’ять разів перевершують Китай у фінансуванні досліджень і розробок. Однак КНР поступово надолужує згаяне і вже обганяє Америку за кількістю патентів, молодих наукових кадрів і кількістю досліджень в галузі точних наук.
За матеріалами:
internetua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас