Свавілля обленерго в регіонах обмежать – підключити завод до мережі стане простіше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Свавілля обленерго в регіонах обмежать – підключити завод до мережі стане простіше

Енергетика
5693
Чиновники не залишають спроб виправити стан справ з підключенням підприємств і будинків простих громадян до електромереж. Адже якщо за багатьма параметрами країна мало по малу просувається в глобальному рейтингу Doing Business, то у випадку з електроживленням справи йдуть все гірше. За даними Світового банку, в 2018 році Україна втратила 7 позицій у категорії «простота підключення до електрики», опустившись на 135-е місце зі 180-ти.
Рішення НКРЕКП, ухвалене «під ялинку» 28 грудня 2018 року, багато в чому здатне вирішити проблему, через яку в країні не можуть відкриватися нові виробництва, а інвестори роками оббивають пороги обленерго, вибиваючи потужності для своїх заводів. Причому цього разу чиновники вирішили прислухатися до думки експертної спільноти і зробили серйозний крок назустріч бізнесу.
У чому суть
У спробі вирішити проблему, НКРЕКП затвердила нові ставки для підключення споживачів до електромереж: постанова №2068 встановлює тарифи на стандартне підключення (до 300 метрів від електроустановки до точки приєднання), а №2069 – підключення за нестандартних умов (понад 300 метрів), охоплюючи широкі верстви споживачів. Змінилася і сама методика розрахунку вартості підключення – її прописали в постанові №1965 від 18 грудня 2018-го.
«Це стосуватиметься будь-якого виду бізнесу. Нововведення стосуються практично всіх типів підключення, крім задіяння мереж «Укренерго», які забезпечують потреби рівня металургійних заводів», – пояснив UBR.ua керівник сектору «Енергетика» Офісу ефективного регулювання Андрій Оржель.
Для стандартного підключення раніше діяло два окремі тарифи – до 16 кВт і до 50 кВт (потужність, споживана котеджем або невеликим виробництвом), які розраховувалися комісією на основі статистичних даних. Тепер же «ціна входу» буде визначатися, виходячи з єдиної ставки. Експерти оцінюють зростання витрат приблизно на 10%, проте він не буде рівномірним для всіх споживачів. Трохи переплатити доведеться найменшим підприємствам з потужністю обладнання до 16 кВт. Наприклад, в Києві для них підключення кіловата потужності до однофазної мережі 220В подорожчає з 2250 грн. до 2373 грн.
А ось великим споживачам потрібно буде розщедритися. У тій же столиці приєднання установки потужністю 16 кВт до 50 кВт подорожчає з 1450 грн./кВт до 2373 грн./кВт.
Нестандартне підключення
Але набагато більш значимі зміни чекають з 22 січня споживачів, які не підпадають під стандартні умови підключення. Якщо зараз розцінки тут встановлюються на основі технічних умов, які обленерго виписують «на око», що призводить до сваволі і корупції, то рішення НКРЕКП жорстко фіксують ставку входу для підключення нового споживача.
«Пропускна потужність мережі розрахована на споживання вже наявних користувачів. І, щоб підключити нового споживача, треба замінити трансформатор. Для всіх заявників тепер буде ставка входу – заплатив певну суму, затверджену НКРЕКП, і монополіст зобов’язаний буде видати цю потужність без будь-яких маніпуляцій», – розповіли UBR.ua у BRDO.
Крім «ставки входу», необхідно буде сплатити ще і «лінійну складову», яка визначається відстанню від електроустановки заявника до точки приєднання до мережі обленерго. Чиновники вважають, що це буде стимулювати споживача шукати підключення ближче до мережі. Адже чим ближче точка підключення, тим нижча лінійна складова.
Регіональні ставки
Разом з тим регулятор прислухався до критики експертної спільноти, і відмовився від планів ввести середню ставку по країні при нестандартному підключенні до електричної мережі. Тепер кожному обленерго будуть встановлені власні ставки. Пов’язано це з історично сформованою нерівномірністю інфраструктурного розвитку регіонів. За радянських часів в індустріально розвинених регіонах розміщувалася електроенергетична інфраструктура, розрахована на споживання великою кількістю підприємств. Але пізніше частина з них припинила своє існування, в результаті чого звільнилися резервні потужності, які зараз ніким не використовуються. У цих регіонах ставка підключення нижча.
«Ставка розрахована не тільки по кожному обленерго, у якого є своя історія розвитку енергоспоживання, але навіть по кожній регіональній енергосистемі (РЕС), тобто по кожному району. Вона визначається завантаженням трансформаторної потужності: завод раніше працював, але зараз не працює – потужність звільнилася, тому ставка підключення значно менша. Але, наприклад, в Західній Україні інфраструктура була слабо розвинена, і зараз вона досить сильно завантажена. Щоб підключити нового споживача, необхідно провести серйозну реконструкцію всіх мереж. Тут ставка буде вищою», – пояснив UBR.ua керівник сектору «Енергетика» Офісу ефективного регулювання Андрій Оржель.
Наприклад, по Полтавській області вартість підключення буде в середньому до 2-3 тис. грн./кВт, а по Києву – 1,6-2 тис. грн. Є ставки і істотно менші за 1 тис. грн., навіть близько 100 грн. за 1 кВт в залежності від стану мереж в точці приєднання. У деяких випадках затверджені ставки трохи вище показників, за якими проводився розрахунок досі. Але в цілому нові тарифи істотно нижче тих диференційованих ставок, які раніше пропонувалися колишнім складом комісії, коли для Києва, наприклад, хотіли зробити ставку від 3 тис. грн., а для Полтавської області — до 9,4 тис. грн.
Зникнуть схеми — прийде інвестор
Раніше вартість нестандартного підключення багато в чому залежала від апетитів обленерго. Саме фахівці монополіста вираховували розмір витрат, необхідних для реконструкції мережі при підключенні нового абонента. Тепер же НКРЕКП вводить поняття плати за підключення “під ключ”. В неї увійдуть всі витрати обленерго на підключення нового споживача: від підписання договору і розробки проектної документації до пуско-налагоджувальних робіт. Фактично, кажуть експерти, достатньо буде самому вирахувати необхідні параметри і оплатити в касу необхідну суму. А далі просто очікувати виконання послуги.
Ще одним плюсом нової системи є перерозподіл фінансів. За рахунок того, що в більш облаштованих районах ставка стане вищою, це дасть можливість знизити її там, де вартість підключення зараз робить бізнес нерентабельним.
«Це ціна, яку необхідно сплатити за прозорість і запуск нової системи, адже завдяки цьому обленерго буде готове прийняти споживача в будь-якій точці своїх мереж. Тепер ті, хто раніше відмовився від підключення, зможуть за прозорими ставками його провести. Це сприятливо вплине і на інтерес інвесторів, які не розуміють, як можна домовлятися з електропередавальною організацією за допомогою хабара. А якщо вони наперед знають ці ставки, то цей бар’єр йде з порядку денного», – упевнений Андрій Оржель.
Експерти вважають, що із затвердженням комісією цих постанов документальне оформлення реформи ринку електроенергії фактично добігає кінця.
«Постанови НКРЕКП ухвалені в рамках завершення процесу розподілу функцій між розподільними і трейдерськими компаніями, що забезпечує нормальне функціонування двох сегментів ринку електричної енергії. Це дозволить підтримувати функціональність розподільних мереж і створить позитивний розвиток на відкриття нових інфраструктурних проектів. Це спростить для інвестора процедуру підключення нових об’єктів», – оцінив UBR.ua директор науково-технічного центру “Психея” Геннадій Рябцев.
Олексій Єрмоленко
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас