Експерт про 2018 фінансовий рік: Україну "витягли" кредитори — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт про 2018 фінансовий рік: Україну "витягли" кредитори

Казна та Політика
929
Рік, що минає, з фінансової точки зору був спокійним. Це безперечною є заслугою міжнародних кредиторів. В наступному році теж не буде фінансових потрясінь за умови, що співпраця України із західними партнерами продовжиться.
Про це розповів економічний експерт Андрій Новак.
“Спокій і стабільність на фінансовому ринку в цьому році були досягнуті завдяки тому, що у нас продовжується співпраця з нашими західними партнерами. Мова йде про нову програму з МВФ Stand-By (SBA) на загальну суму 3,9 млрд дол. Програма буде діяти 14 місяців, перший транш ми вже отримали. Також, в 2018 році було надходження першого траншу від ЄС в сумі 500 млн євро. Крім того, Світовий банк надав Україні гарантій на 750 млн дол.. Саме ці факти дозволили спокійно закінчити 2018 рік, і з точки зору виконання видаткових статей бюджету, і з точки зору відносної стабільності курсу гривні до долара”, – розповів експерт.
Чинний уряд прогнозував на 2018 рік курс долара на рівні 30,1 грн, продовжив Новак.
“Але, на щастя, до кінця року курс трохи нижче 28 грн за долар. І це також відбулося завдяки валютним вливанням наших зарубіжних партнерів”, – зазначив експерт.
Втім, цього року уряд провалив приватизацію, каже Новак. Таким чином не було виконано одну з найбільших статей дохідної частини держбюджету, пояснив експерт.
“Тепер вона (приватизація – ред.) начебто переноситься на наступний рік. У бюджеті на 2019 рік закладені доходи від приватизації на рівні 17 млрд грн. Але враховуючи те, що наступний рік – рік національних виборчих кампаній – президентських і парламентських, практика минулих років показує, що в такий рік масштабна приватизація не відбувається. Політичні сили не ризикують вирішувати таке чутливе питання перед або під час виборів”, – говорить Новак.
Наступний рік буде фінансово стабільним, вважає експерт. Розхитати ситуацію на економічному, в тому числі валютному ринку, можуть зовнішні кредитори, вважає Новак.
“Справа в тому, що наступного року, як свідчить програма співпраці з МВФ, другий транш планується на травень 2019 року. Це після президентських виборів. Третій – на листопад, а це після парламентських виборів. Тобто, наші західні партнери, а саме – МВФ, очікують результатів президентських і парламентських виборів. І тільки тоді вони будуть ухвалювати рішення про продовження або непродовження фінансування України”, – повідомив експерт.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас