Emerging markets буде потрібно більше часу, щоб обійти низку розвинених країн за обсягом ВВП - CEBR — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Emerging markets буде потрібно більше часу, щоб обійти низку розвинених країн за обсягом ВВП - CEBR

Світ
316
Країни, що розвиваються – Китай, Індія та Бразилія – як і раніше на шляху до того, щоб обійти за обсягом ВВП деякі з розвинених економік, проте це, ймовірно, станеться пізніше, ніж очікувалося, оскільки позиції emerging markets в 2018 році погіршилися, зазначають експерти Центру економічних і ділових досліджень (Centre for Economics & Business Research, CEBR).
“Говорячи про середньострокову перспективу, ми настільки ж оптимістичні, як і рік тому, проте очікуємо, що шлях до зростання буде більш складним, ніж можна було припустити 12 місяців тому”, – відзначається в огляді CEBR, що оцінює перспективи 193 країн світу у період до 2033 року.
Згідно з новим прогнозом аналітиків, Китай обійде США за обсягом ВВП і стане найбільшою економікою світу в 2032 році, на два роки пізніше, ніж очікувалося раніше. Перегляд прогнозу в CEBR пояснюють пом’якшенням монетарної політики в КНР і ослабленням юаня.
Бразилія, як очікується, обійде Італію за обсягом ВВП в 2020 році, а не в 2018 році, як прогнозувалося раніше.
Експерти вважають, що Індія зможе обігнати за обсягом ВВП Великобританію і Францію вже в 2019 році, проте з більшою ймовірністю, це відбудеться в 2020 році. Раніше очікувалося, що це трапиться в 2018 році.
Великобританія наступного року поступиться Франції місцем шостої найбільшої економіки світу через Brexit, проте відновить свої позиції до 2023 року, очікують в CEBR.
Експерти також відзначають, що Brexit несе в собі істотні ризики для прогнозу CEBR, згідно з яким Ірландія увійде в число найбільш швидко зростаючих країн єврозони в 2019 році.
Наслідки торгової війни між США і Китаєм вже позначилися на глобальних ринках цього року і послабили зростання обсягів світової торгівлі.
Згідно з прогнозом CEBR, обсяг світової торгівлі збільшиться на 2,99% в цьому році, що значно нижче темпів підйому в 2017 році.
Побоювання, пов’язані з тим, що світові центробанки, що посилюють політику, занадто швидко скорочують підтримку економіки, спровокували відтік коштів інвесторів з ризикових активів в цьому році, пише The Straits Times.
“Враховуючи високі рівні боргу, а також існування структурних проблем, що викликали Велику рецесію, можна говорити про те, що нова рецесія потенційно буде більш складною, ніж попередні”, – відзначається в огляді CEBR.
Тим не менш, у політиків і регуляторів як і раніше достатньо інструментів, щоб впоратися з рецесією, вважає заступник голови CEBR Дуглас Маквільямс.
“В наш час є відчуття, що державам доведеться вдатися до певного обсягу бюджетного стимулювання, щоб уникнути спаду в світовій економіці”, – зазначає Д. Маквільямс.
Згідно з його прогнозом, державні витрати будуть розростати в найближчі роки, причому цей показник буде перевищувати обсяги стимулювальних заходів Центробанків.
Так, частка глобальних витрат на будівництво до 2033 року може збільшитися до 15,5% світового ВВП, а обсяг видатків – до $27,4 млрд – завдяки реалізації великих інфраструктурних проектів, включаючи китайську ініціативу “Один пояс – один шлях”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас