Виклики 2019 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Виклики 2019 року

Фондовий ринок
1182
З поточного 2018 року у наступний 2019 учасники фінансових ринків переходять з низкою невирішених питань, які варто постійно тримати в фокусі. Саме вони будуть регулярно впливати на активи Forex і можуть стати причиною сильних трендів.
Невизначеність з Brexit.
Напередодні 2019 року спекуляції навколо Brexit, породжені тривалою невизначеністю, викликали черговий ажіотаж на валютному ринку і позначилися на вартості фунта стерлінгів. Поки немає ясності щодо умов виходу Великобританії з Євросоюзу, який повинен відбутися в кінці березня наступного року, щоденні коливання курсу британської валюти (спостерігати за якими можна тут) навряд чи переростуть в виразну тенденцію. Та й чи відбудеться Brexit взагалі, з огляду на постанову Європейського суду про те, що Великобританія може скасувати 50 статтю Лісабонського договору в односторонньому порядку і знову приєднатися до Євросоюзу?
Валютним трейдерам подобається така невизначеність, а серйозним інвесторам – немає. Непередбачуваність навколо Brexit і постійний аналіз його можливих наслідків, швидше за все, вже призвели до збільшення доходів від валютних спекуляцій (див.малюнок).
Виклики 2019 року
Малюнок 1. Динаміка валютної пари фунт стерлінгів по відношенню до долара США за 2018 рік.
Незважаючи на те, що зберігається неясність навколо процедури виходу Великобританії з ЄС, поточний курс фунта стерлінгів ненабагато нижче фундаментальної вартості, яка становить близько $ 1,3. Вихід країни з ЄС з угодою ще більше наблизить фунт до його фундаментальних значень. А ось у разі відмови від угоди з Євросоюзом, що буде найгіршим сценарієм для зовнішньоекономічної діяльності Сполученого Королівства, фунт стерлінгів може впасти до позначки $ 1.15.
Надалі будь яке ослаблення GBP, викликане побоюваннями жорсткого сценарію Brexit або біржовими спекуляціями, слід розглядати як можливість покупки британських активів за заниженою ціною.
Єдине подія, яка може повністю змінити картину світу і обрушити британську валюту, – це прихід до влади лідера лейбористів Джеремі Корбін. Незважаючи на те, що наступні національні вибори планується провести тільки в 2022 році, вони можуть відбутися і раніше, в залежності від здатності Терези Мей управляти Британією та її партією протягом процедури Brexit. Такий хід подій в короткостроковій перспективі призведе до втечі капіталу і падіння курсу фунта стерлінгів значно нижче паритету з доларом США.
Глобальний борг і уповільнення світової економіки.
Ще одним викликом для глобальної економіки виступає неухильне збільшення держборгу і ознаки уповільнення світової економіки. Глобальний борг (приватний і суверенний) за 2017 рік досяг $ 184 трлн, або 86 тисяч на кожного жителя Землі, що більш ніж в 2,5 рази перевищує середній дохід на душу населення в рік. Найбільші позичальники – США, Китай і Японія.
З початку поточного року держборг Сполучених Штатів виріс на $ 1,36 трлн. Всього, з того моменту як Трамп став президентом, держборг країни став більше на $ 1,9 трлн. При збереженні нинішньої динаміки в процентному співвідношенні зростання держборгу буде найбільшим за останні 6 років. Як очікують аналітики, до кінця президентства Трампа він зросте на $ 4,4 трлн.
Однак, збільшення держборгу ніяк не відобразилося на темпах зростання економіки. Якщо подивитися на ВВП США з 2009 року, то ми побачимо найслабші дані з часів Другої світової війни.
Монетарна політика центробанків
Зростання американського ринку, що спостерігається в останнє десятиліття та визнане найтривалішим бичачим ринком за весь післявоєнний час, багато в чому було штучним. Воно було створено за рахунок колосальних вливань грошей в світову фінансову систему. З 2009 року ФРС, ЄЦБ і Банк Японії сукупно «надрукували» близько 15 трлн. доларів в рамках кількісного пом’якшення.
У жовтні 2017 року ФРС запустила програму кількісного посилення. Суть програми полягає у вилученні з системи раніше надрукованих доларів в три етапи кількісного пом’якшення в 2009-2014 роках. Даний процес назвали скороченням балансу ФРС. За 2018 рік цей баланс вже скоротився на 300 млрд. доларів. У наступному році Федеральний Резерв планує вилучити ще 600 мільярдів. Слідом за американськими колегами, ЄЦБ також згорнув програму кількісного пом’якшення. Така політика сприятиме вимивання ліквідності практично з усіх ринків.
Єврозона. Бюджет. Італія.
Незважаючи на те, що поки ЄЦБ обіцяє дотримуватися курсу ФРС США (спочатку припинити кількісне пом’якшення, а потім перейти до підвищення ставки), інвестори все менше вірять в те, що це можливо.
Якщо рік тому аналітики очікували, що до кінця 2019 ставка досягне 0,5%, то зараз консенсус схиляється до того, що перше підвищення відбудеться не раніше 2020 року. Цікаво, що реальна процентна ставка в жовтні опустилася до нового рекордного мінімуму: мінус 2,1%. Швидше за все, це не межа. Економісти прогнозують прискорення інфляції до 2,5% в найближчим часом.
Дуже цікаво, чим все-таки закінчиться епопея з італійським боргом, який становить 130% ВВП країни – 2,4 трлн. євро. Прибутковість по державних облігаціях продовжує зростати, а це значить, що рефінансувати борг доведеться під все більш високий відсоток. Ми всі прекрасно знаємо, що така ситуація рано чи пізно призведе до дефолту країни. Якби не ЄЦБ, то це могло б статися вже в 2012 році, коли прибутковість по десятирічним держоблігацій піднялася до 7%.
Але Європейський центральний банк пообіцяв зробити все можливе, щоб не допустити розвалу Єврозони. Була запущена програма LTRO, а в 2015 році був включений друкарський верстат, проти чого дуже довго виступала Німеччина. За цей час баланс ЄЦБ збільшився до 4,6 трлн євро. Завдяки цим діям, пожежу змогли загасити, і загроза розвалу єврозони відійшла на задній план. В результаті цього монетарного експерименту, прибутковість по десятирічним держоблігаціям опускалася до 1% в 2016 році. Тепер ситуація змінюється кардинальним чином: ЄЦБ обіцяє припинити друкувати гроші в грудні поточного року. Ринок італійського держборгу позбавляється основної підтримки. Розпродажі на цьому ринку вже призвели до різкого зростання доходностей – по десятирічкам – 3.6%. З огляду на повільні темпи зростання ВВП Італії, навіть цей рівень прибутковості може в подальшому призвести до дефолту. І немає ніяких гарантій, що продажі італійських держоблігацій, не продовжать у 2019 році і прибутковість не виросте до 6%, коли програма QE від ЄЦБ буде завершена.
Жорсткість монетарної політики ЄЦБ може знову підштовхнути Італію, а за нею і сусідні країни з великим держборгом, до виходу із зони євро з непередбачуваними наслідками для фінансового ринку і економіки всієї Європи. Обидва сценарії – зниження реальних процентних ставок і розвал єврозони – виглядають малопривабливо.
У найближчій перспективі краще уникати інвестування в європейські активи: валюту, державні облігації, цінні папери банків, особливо італійських. Принаймні до тих пір, поки курс євро не поновить свій десятирічний мінімум до долара на рівні 1,0388, який був досягнутий 20 грудня 2016 року. Перспективи такої події можна оцінити на графіку, який можна подивитися тут
У свою чергу, ситуація, що склалася, буде безпосередньо впливатиме на волатильність євровалюти, та зіграє на руку трейдерам і призведе до збільшення доходів від валютних спекуляцій.
Ольга Потапенко
фінансовий аналітик Olymp Trade
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас