Олена Булгакова, Вікторія Деркач: привабливість кіпрських банків для ведення бізнесу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олена Булгакова, Вікторія Деркач: привабливість кіпрських банків для ведення бізнесу

Кредит&Депозит
1113
На сьогоднішній день проблема відкриття рахунку в кіпрському банку стає дуже актуальною, оскільки в зв’язку з виходом нових регуляторних правил Центробанку Кіпру у вигляді Циркуляра I від 14 червня 2018 року і Циркуляра II від 2 листопада 2018 року банківська система держави вимушено переорієнтується на нову модель роботи з клієнтами.
Згідно з циркулярами, кіпрським банкам рекомендовано зосередитися на клієнтах, які не потрапляють під визначення компаній-пустушок (shell companies), а значить, повинні:
1. Бути зареєстрованим в юрисдикції, законодавство якої зобов’язує компанію подавати щорічну аудировану фінансову звітність та сплачувати корпоративний податок;
2. Мати реальну фізичну присутність у країні реєстрації у вигляді повноцінного офісу з офіційно працевлаштованими співробітниками.
3. Вести підприємницьку діяльність, результатом якої буде реальний економічний прибуток.
Є винятки, коли банки можуть обслуговувати клієнтів, які не підпадають під вищевказані критерії, наприклад холдингові компанії.
При цьому, незважаючи на вищевказані вимоги, банки Кіпру й надалі залишаються привабливими для деяких клієнтів. Все тому, що при дотриманні вимог ЦБ корпоративний рахунок у цій державі дозволяє легко і швидко здійснювати платежі в євро в системі SEPA. Це важливо при укладанні контрактів з партнерами з країн єврозони.
Крім того, необхідно зазначити, що держава перебуває в складі ЄС, а це в свою чергу є гарантом економічної та фінансової безпеки. Всі вклади застраховані на суму в розмірі 100 тис. євро. Саме ця сума є гарантованою до виплати клієнту в разі анулювання банківської ліцензії.
Крім роботи з платежами в євро в банках Кіпру є можливість відкриття рахунків і в інших валютах, в тому числі в доларах.
Це особливо привабливо з огляду на те, що багато інших банків, що обслуговують нерезидентів, зазнають труднощів з проведенням транзакцій в доларах.
Важливо зауважити, що кіпрські банки націлені на підтримку активної бізнес діяльності свого клієнта. На відміну, наприклад, від банків Швейцарії, Австрії, Люксембургу та Ліхтенштейну, які сфокусовані більшою мірою на інвестиційну діяльність.
Корпоративний рахунок на Кіпрі надає можливість підприємцю дуже швидко здійснювати торговельні операції з контрагентами без будь-яких обмежень з огляду на відсутність вимог щодо розміщення депозиту при відкритті рахунку або підтримки мінімального незнижуваного залишку.
Особливою перевагою у виборі банку на Кіпрі є наявність в штаті англомовних і російськомовних співробітників, що полегшує комунікацію іноземному бізнесу.
І, ясна річ, рахунок на Кіпрі – це логічне і зручне рішення для кіпрської компанії.
Підбиваючи підсумки, можна з упевненістю сказати, що незважаючи на низку серйозних обмежень, які були введені Центробанком Кіпру, відкриття рахунку на Кіпрі, як і раніше, дає достатню кількість переваг бізнесу.
Булгакова Олена – керівник напрямку співпраці з закордонними банками ICF Legal Service, і Деркач Вікторія – молодший спеціаліст банківського сектора ICF Legal Service
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас