Експерт підрахував, скільки мільярдів може отримати держава від продажу держземель — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт підрахував, скільки мільярдів може отримати держава від продажу держземель

Аграрний ринок
670
Економічний ефект від продажу половини державних земель сільськогосподарського призначення складе не менше 12,4 млрд доларів.
Про це під час прес-конференції заявив заступник виконавчого директора «Центру економічної стратегії» Дмитро Яблоновський.
«Якщо продати половину держземель, ми могли б отримати 12,4 млрд доларів. Це за рахунок продажу половини держземель і за рахунок збільшення ПДВ через збільшення споживання, якби частина приватних власників теж продала свої паї», – сказав він.
За словами експерта, зараз такі земельні ділянки або здаються в оренду за заниженою ціною, або перебувають у віданні держпідприємств, які використовують їх через різні схеми. «Тому ми вважаємо, що потрібно думати про приватизацію і позбавити корупціонерів ще одного джерела доходів», – зазначив експерт, додавши, що навіть після продажу держземель ніхто не скасує регулярні платежі, які будуть надходити від їх використання в держбюджет.

Довідка finance.ua

  • Верховна Рада подовжила чинний в Україні з 2001 року мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення до 2019 року.
  • Згідно із запропонованою урядом моделлю проведення земельної реформи, купувати землю, у разі скасування мораторію, зможуть виключно громадяни України – фізичні особи, при цьому максимальний поріг власності одного громадянина не буде перевищувати 200 га.
  • За оцінкою Світового банку, скасування мораторію приноситиме економіці України 0,7-1,5 млрд дол. щорічно.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас