Німеччина не зупинить "Північний потік – 2" заради України – експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німеччина не зупинить "Північний потік – 2" заради України – експерт

Енергетика
699
Навіть з урахуванням зовнішньополітичних чинників, що грають не на користь Росії в зв’язку з Азовською кризою, призупинити запуск російського газопроводу в обхід України “Північний потік – 2” зараз не вийде. Таку думку в коментарі сайту “Сегодня” висловив економіст Борис Кушнірук.
“Думаю, що, на жаль, не вийде цього зробити, зокрема, через інтереси великого німецького бізнесу і принцип “Німеччина – перш за все”, який був проголошений ще за часів Гітлера. На жаль, ця фраза є основою (нинішньої зовнішньої політики ФРН. – Авт.). Ми входимо в дуже непростій трагічний період, коли в умовах глобальної кризи і спадів націоналістичний контекст (коли кожен сам за себе, а все нехай гине навколо) є головним/основним напрямком і рушійною силою всіх процесів. Тому, на жаль, Німеччина, незважаючи на усвідомлення, що такі кроки можуть завдати шкоди не лише Україні, а й багатьом європейським країнам, все одно буде це робити (підтримувати проект “Північний потік – 2”. – Авт.). Тут інтереси великого бізнесу полягають в тому, щоб заробляти на цьому. Причому робити це по всьому комплексу, починаючи від виробництва обладнання для газопроводу, і закінчуючи тим, що великі компанії будуть виконувати роль головного центру, через який буде йти газ далі в Європу”, – пояснив він.
Коментуючи запевнення канцлера Німеччини Ангели Меркель під час візиту в Україну в листопаді про деякі можливі гарантії для України щодо обсягів транзиту російського газу через українську територію після запуску “Північного потоку – 2”, експерт підкреслив, що “гарантії у зовнішній політиці – найменш ефективний інструмент, на який можна розраховувати”.
“Як відомо, якщо міжнародні угоди нічого не варті, то говорити про публічні заяви і усні домовленості політиків взагалі не слід. Вони нічого не варті. До цього треба ставитися усвідомлено і з розумінням. Така реальність”, – додав економіст.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас