РФ може вдатися до агресії під приводом захисту "Північного потоку-2" - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

РФ може вдатися до агресії під приводом захисту "Північного потоку-2" - експерти

Енергетика
1265
РФ може використовувати “агресивні дії”, подібні до тих, які відбуваються в Азовському морі, для розширення присутності в територіальних водах Данії та Німеччини під приводом захисту будівництва газопроводу “Північний потік-2”.
Про це йдеться у заяві аналітичної групи DiXi Group.
“Агресією в Керченській протоці РФ порушила низку міжнародних угод. Зокрема, Конвенцію ООН про морське право, яка вимагає свободу морських перевезень, а також згадані вище двосторонні українсько-російські угоди про Керченську протоку і Азовське море”, – підкреслюють експерти.
В аналітичній групі наголошують, що РФ може використовувати “подібні агресивні дії” для збільшення свого впливу в територіальних водах Данії та Німеччини і виключних економічих зонах Фінляндії, Данії, Швеції і Німеччини у контексті будівництва газопроводу “Північний потік-2”.
“Можна очікувати, що Росія буде використовувати захист газопроводу “Північний потік-2” як виправдання для розширення своєї присутності в територіальних водах цих країн”, – пишуть аналітики.
“Одного разу російські сили – регулярна армія, приватні військові компанії або підрозділи безпеки “Газпрому” – можуть зайти в 12-мильну зону, як у випадку з Україною, але не виключено, що не буде прямої реакції, щоб не підвищувати напруженість”, – йдеться у заяві.
DiXi Group зауважує, що у 2007 році в РФ прийняли закон, який дозволяє компаніям “Газпром” і “Транснефть” використовувати приватні підрозділи безпеки і купувати зброю – під приводом захисту стратегічної інфраструктури від терористичних нападів.
“Також є загроза у Балтійському морі. РФ може використовувати “Північний потік-2” для контролю руху суден. Починаючи з формальних процедур, потім, як у випадку з Україною, це може перейти на рівень більш агресивного контролю та блокування кораблів, впливу на торгівлю в регіоні”, – заявляють експерти.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас