Китай витратить 10 млрд доларів на альтернативу GPS — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай витратить 10 млрд доларів на альтернативу GPS

Світ
529
GPS — супутникова навігаційна система, на яку спираються сучасні смартфони, розумні пристрої і автономні автомобілі. Китайський уряд стурбований тим, що всі GPS-супутники контролюються Військово-повітряними силами США.
Видання Bloomberg звернуло увагу на місцеву розробку, систему позиціонування “Бейдоу”. Її творці нещодавно заявили, що проект знаходиться на завершальній стадії реалізації, пише Сьогодні.
Розробка “Бейдоу” почалася в середині 90-х. Розгортання проекту поділили на три етапи. До 2003 року відбувся запуск чотирьох тестових супутників. У 2012 році “Бейдоу” почала обслуговувати Китай і прилеглі території.
До 2020 кількість супутників і якість покриття повинні досягти необхідних значень – і “Бейдоу” запрацює по всьому світу. Лише в цьому році були запущені 18 супутників позиціонування. В цілому їх кількість досягла 40, а до 2020 року “Бейдоу” поповнять ще 11 супутників. Тоді вона і стане повноцінним конкурентом GPS, у якої зараз лише одна глобальна альтернатива — російська “ГЛОНАСС”.
Згідно з планом, з використанням наземних пристроїв корекції система забезпечить точність позиціонування до 1 метра. Аналогічний показник у “ГЛОНАСС” — 2,8 метра, у GPS — близько 2,2 метра (з можливістю поліпшити до декількох сантиметрів допоміжними засобами).
Слово “Бейдоу” – назва сузір’я Велика Ведмедиця, відомого в Китаї під ім’ям Північний ківш. За оцінками експертів, до 2020 року Китай витратить на розвиток “Бэйдоу” від $9 до $10,6 млрд. Однак в уряді впевнені, що проект стане центром індустрії, яка згенерує понад $57 млрд прибутку. Також це потенційний об’єкт інтелектуального експорту. Спочатку чиновники орієнтуються на те, що “Бейдоу” покриє території країн, задіяних в економічній ініціативі “Один пояс — один шлях”.
Китайські фірми вже почали виготовлення апаратури, орієнтованої на прийом сигналу “Бейдоу”. Виробник напівпровідникових компонентів NavInfo Co. оголосив про запуск відповідних пристроїв з 2020 року. Компанія поставляє продукцію для Tesla і BMW і очікує попиту на 15 млн чіпів для самокерованих автомобілів.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас