Нацкомісія з енергетики заборонила облгазам проводити донарахування за газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацкомісія з енергетики заборонила облгазам проводити донарахування за газ

Енергетика
775
Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), заборонила операторам газорозподільної системи проводити донарахування в платіжки за природний газ.
Про це голова НКРЕКП Оксана Кривенко написала на своїй Facebook-сторінці.
За її словами, проведений моніторинг ринку показав, що переважна більшість операторів газорозподільних мереж в платіжних документах за жовтень цього року здійснили донарахування побутовим споживачам обсягів газу в середньому до 1,5%, які враховують різницю у приведенні до стандартних умов.
Кривенко також зазначила, що вузли обліку природного газу в пунктах передачі газу з газотранспортної системи до газорозподільної в автоматичному режимі здійснюють вимірювання при стандартних умовах (20 градусів за Цельсієм). А лічильники газу у побутових споживачів не здійснюють такої температурної корекції обсягів і вимірюють при фактичній температурі навколишнього середовища.
“Тобто якщо розглядати наведений приклад при фактичній температурі навколишнього середовища в 5 градусів за Цельсієм, виробничо-технологічні втрати операторів ГРМ складають 51 куб. м.(1 тис. куб. м. – 949 куб. м)”, – написала вона.
Голова НКРЕКП вважає, що обсяги таких втрат розраховуються відповідно до методики, затвердженої Міненерго. За її словами, комісія при розрахунку тарифу врахувала обсяги втрат операторів ГРМ, які були затверджені Міненерго.
У НКРЕКП вирішили ініціювати зміни до Закону Про ринок природного газу шляхом зміни стандартних умов в частині температури з 20 градусів на 0. Такі стандарти застосовуються у всіх країнах Європейського союзу.
Також Міненерговугілля рекомендовано розробити необхідні технічні регламенти і перейти на вимірювання природного газу в енергетичних одиницях.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас