НКРЕКП з січня-2019 має намір збільшити тариф "Укренерго" на 17,9% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НКРЕКП з січня-2019 має намір збільшити тариф "Укренерго" на 17,9%

Енергетика
606
Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), з 1 січня 2019 року має намір збільшити середньозважений тариф НЕК “Укренерго” на 17,9% порівняно з чинним тарифом 2018 року – з 4,969 коп/кВт-год до 5,859 коп/кВт-год (тут і далі – без ПДВ).
“Укренерго” пропонувало затвердити їй середньозважений тариф у розмірі 17,034 коп/кВт.
Згідно зі схваленим комісією на засіданні в п’ятницю проектом постанови, тариф “Укренерго” на перший квартал 2019 року може скласти 4,186 коп/кВт-год (без ПДВ), на другий – 7,131 коп/кВт-год (без ПДВ), на третій – 5,644 коп/кВт-год (без ПДВ), на четвертий – 6,703 коп/кВт-год (без ПДВ).
Передача е/е мережами НЕК в 2019 році прогнозується на рівні 112 млрд кВт-год проти очікуваних 113,5 млрд кВт-год в поточному році.
Голова “Укренерго” Всеволод Ковальчук в ході розгляду питання зазначив, що плани зниження комісією витрат НЕК на 380 млн грн за статтею “амортизація” і 288 млн грн млн грн за статтею “плата за землю” є необґрунтованими. Так, з моменту корпоратизації плата за землю для компанії автоматично зросте в 10,8 разу, а “це витрати, які ми не можемо не нести”.
За його словами, в 2018 році компанія ввела в експлуатацію нові об’єкти на 2,13 млрд грн, повністю завершила будівництво і перебуває на стадії введення об’єктів в експлуатацію на початку наступного року на суму 6,973 млрд грн.
“Укренерго” подало всі обгрунтувальні матеріали про те, що рівень амортизації на 2019 рік чітко відповідає тим планам і факту введення основних засобів, які ми здійснили в 2018 році і здійснимо на самому початку 2019-го… Амортизація – це захищена стаття, яка є джерелом фінансування інвестиційної програми”, – сказав він.
В. Ковальчук також додав, що збільшення витрат на відрядження, які не хоче враховувати комісія, включають в себе відрядження новоствореної наглядової ради, збільшення кількості зустрічей в Європі для фахівців компанії в рамках інтеграції в ENTSO-E та супроводу позову до РФ щодо активів у Криму.
Крім того, голова НЕК попросив комісію пильніше звернути увагу на необхідність збільшення фонду заробітної плати. Детальні обґрунтування “Укренерго” готова надати додатково.
Схвалений комісією проект постанови про перегляд тарифів буде винесено на громадське обговорення, потім – на остаточне затвердження НКРЕКП.
“Укренерго” здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію об’єднаної енергосистеми країни. НЕК є державним підприємством, що перебуває в підпорядкуванні Міністерства енергетики та вугільної промисловості, але незабаром буде перетворене на Приватне акціонерне товариство.
НКРЕКП здійснює державне регулювання діяльності суб’єктів природних монополій в електроенергетиці, теплопостачанні, нафтогазовому комплексі, централізованому водопостачанні та водовідведенні, переробці та захороненні побутових відходів, а також забезпечує проведення цінової і тарифної політики в цих сферах.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас