Гліб Сегіда: переходимо в онлайн. Почали працювати європейські норми щодо електронного підпису — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гліб Сегіда: переходимо в онлайн. Почали працювати європейські норми щодо електронного підпису

Особисті фінанси
1546
З 7 листопада в Україні набув чинності Закон № 2155-VIII «Про електронні довірчі послуги», ухвалений рік тому. Цим документом були вдосконалені чинні раніше норми про електронний підпис та електронну печатку.
Закон про електронні довірчі послуги був ухвалений в рамках обов’язку нашої країни щодо імплементації законодавства Європейського Союзу, а саме Регламенту ЄС № 910/2014.
Таким чином, Україна приєдналася до простору єдиного застосування стандартів eIDAS в сфері електронних транзакцій.
Серед іншого, в Законі прямо зазначено про взаємне визнання українських та іноземних сертифікатів відкритих ключів та електронних підписів, що використовуються при наданні юридично значимих електронних послуг.
Що ж зміниться в житті українців з листопада 2018 року?
Насамперед, до раніше частково спрощеного спілкування з державними органами та банками, додається можливість засвідчувати договори.
Для більшості українців вже давно стало звично здійснювати покупки в онлайн-магазинах, робити онлайн-перекази, а нещодавно також і замовляти деякі державні адміністративні послуги (завдяки Bank ID і mobile ID).
Для того щоб почати користуватися благами, дарованими ерою діджиталізації, треба в перший раз звернутися до установи, яка отримала акредитацію видавати сертифікати електронних ключів. Це можуть бути і приватні компанії, і державні – наприклад, при податковій службі.
Ключ можна отримати тільки при особистій присутності і маючи при собі паспорт. Також з собою треба захопити флешку або диск, куди буде записаний ключ.
Далі – користуватися електронним підписом замість підпису на паперових документах.
Кваліфікований електронний підпис має таку ж юридичну силу, як і власноручний підпис, і має презумпцію відповідності власноручного підпису.
Крім того, результати надання кваліфікованих електронних довірчих послуг повинні визнаватися у всіх державних установах і іншими користувачами цих послуг.
Це означає, що власник підпису може реєструвати бізнес, відкривати рахунки в банках, подавати податкову звітність, запити до держорганів і підписувати договори з іншими компаніями в режимі онлайн.
Також це різні довідки та виписки з державних реєстрів, які були доступні й раніше.
Всього таких сервісів вже понад 400. Список можна подивитися на сайті Мін’юсту або спеціальному порталі.
Чи почнуть юридичні особи та ФОПи в Україні засвідчувати документи між собою за допомогою електронних підписів – особисто я сумніваюся. Особливо на початку.
Всім відомо, що мокрі печатки для комерційних структур втратили юрсилу ще влітку 2017 року. Однак вони все ще використовуються повсюдно.
Багато державних реєстрів були відкриті для публічного доступу. Однак чи перестали всі компанії запитувати пакети документів у своїх контрагентів (довідки про держреєстрацію, витяг з ЄДРПОУ та ін.)? Хоча це все вже можна перевіряти онлайн – ми продовжуємо жити по-старому.
Так само буде і з електронними підписами. Вони сильно полегшать життя сучасним компаніям і їхнім контрагентам, готовим працювати за сучасними правилами. Для більшості ж компаній, де процвітає бюрократія, нічого не зміниться.
Це сильно полегшить життя малому та середньому бізнесу, який швидше реагує на зміни зовнішнього середовища.
Згодом компанії, які не перебудуються на ведення договірної роботи в онлайн – почнуть програвати конкуренцію розторопнішим бізнесменам. Адже швидкість і простота укладання контракту означають немало – як для контрагентів, так і для клієнтів.
І, найголовніше – нові норми дозволять українському бізнесу простіше працювати з підприємствами з ЄС. Адже новий вітчизняний закон майже повністю дублює регламент Євросоюзу і дозволить укладати договори з європейськими компаніями в онлайн-режимі.
Гліб Сегіда, керуючий партнер юридичної фірми Pravovest
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас