НБУ обіцяє стрес-тестування для роздрібного кредитування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ обіцяє стрес-тестування для роздрібного кредитування

Кредит&Депозит
399
Національний банк України (НБУ) планує в 2019 році провести стрес-тестування сегмента роздрібного кредитування, повідомила перший заступник глави НБУ Катерина Рожкова в четвер.
“Ми не можемо не звертати уваги на зростання цього сегмента, тому на наступний рік запланували його стрес-тестування. У нас вже є накопичений досвід і експертиза при проведенні оцінки стійкості банків, які дозволяють нам “тестувати” не тільки певні сегменти кредитування, але й цілі галузі економіки”, – написала К. Рожкова на своїй сторінці в “Фейсбук”.
За її словами, обсяг кредитування населення зростає другий рік поспіль, темпи приросту чистих гривневих кредитів фізособам становлять 38% р/р. Позитивна динаміка пояснюється, в першу чергу, ефектом низької бази порівняння.
“Нагадаю, що за рівнем проникнення роздрібного кредитування Україна досі залишається на одному з останніх місць в Європі. Варто тільки подивитися на співвідношення чистих кредитів населення до ВВП – 3,5% ВВП, тоді як у найближчого сусіда – Польщі – цей показник близько 35% ВВП. Крім того, останнім часом ми стали спостерігати незначне зниження середньомісячних темпів виданих фізичним особам кредитів”, – додала вона.
При цьому вона підкреслила, що нинішні темпи зростання обсягу споживчих кредитів не призведуть до системних ризиків для банківського сектору і макрофінансової стабільності.
“Ми вважаємо, що частка NPL у активних гравців цього сегмента буде мати схильність до зростання. Але така динаміка буде співмірною зі збільшенням кредитних портфелів. Основними причинами для цього можуть бути як недооцінка громадянами своїх фінансових можливостей, так і в цілому низький рівень фінансової обізнаності. Тому ми регулярно проводимо консультації з банками і перевіряємо коректність оцінки кредитних ризиків. Можу запевнити, що системних ризиків для банківського сектору і макрофінансової стабільності від зростання обсягу споживчих кредитів немає”, – повідомила К. Рожкова.
До речі, якщо вам потрібен кредит, але ви бажаєте заощадити свій час – скористайтеся спеціальним сервісом підбору кредитів від Finance.ua. Переходьте за посиланням. Обирайте зручний варіант.

Підібрати оптимальний кредит 🤔

За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас