НБУ може вимагати від ФГВФО скоротити кількість продавців активів, – ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ може вимагати від ФГВФО скоротити кількість продавців активів, – ЗМІ

Кредит&Депозит
529
Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) слід посилити кваліфікаційні вимоги до організаторів торгів активами неплатоспроможних банків, щоб скоротити кількість майданчиків.
За даними джерела видання, Національний банк України (НБУ), в заставі у якого за кредитами рефінансування знаходиться частина активів виведених з ринку банків, підштовхує ФГВФО до такого рішення після кількох виявлених випадків невідповідності акредитованих ФГВФО компаній існуючим кваліфікаційним вимогам, а також випадків незаконних дій організаторів торгів.
Також джерело не виключило, що ініціатива НБУ може бути пов’язана з поверненням на ринок активів ФГВФО державного підприємства СЕТАМ.
“У жовтні акредитацію ФГВФО пройшло ДП СЕТАМ. Керівництво держпідприємства змогло перебити негатив минулих років, провело ребрендинг і розкручує бренд OpenMarket, впровадило блокчейн – ситуація вирівнюється. З виходом на ринок ФГВФО держпідприємства відпала гостра потреба у великій кількості приватних торговців, які заважають заробляти державному”, – заявило джерело.
Він також додав, що в НБУ відомо про випадки порушення закону деякими приватними організаторами торгів.
“Сьогодні акредитовано 45 майданчиків. Реально ефективно торгує – близько 20. Деякі взагалі не ставлять за мету розвивати торгівлю активами ФГВФО як бізнес. Наприклад, коли організатор торгів використовується пов’язаними з боржником особами виключно для зриву аукціону з продажу прав вимог. Це конкретний випадок, який стався в 2018 році. Фонду довелося позбавити майданчик акредитації. Щоб інцидент не повторився, потрібно посилити правила”, – заявило джерело.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас