Інна Демченко: що потрібно знати про банківські картки, вирушаючи за кордон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інна Демченко: що потрібно знати про банківські картки, вирушаючи за кордон

Фінтех і Картки
2400
Якщо Ви лише збираєтесь оформити картку, то варто пам’ятати, що її переваги та умови залежать від класу, платіжної системи, до якої вона належить, та банку, який її випустив.
Клас картки
Дехто стверджує, що за кордон обов’язково потрібно вирушати з іменною, чіпованою карткою. Це не зовсім так, тому що майже будь-яка чинна картка міжнародних платіжних систем Master Card та Visa дозволить скористатися нею у більшості банкоматів та пунктів, у яких приймаються картки цих систем. Однак, якщо у Вас неіменна картка найпростішого класу, то Ви все ж можете зіткнутися зі складнощами в її використанні, наприклад, при оренді автомобіля, при розрахунку в літаку, реєстрації картки у додатку з замовлення таксі, тощо.
Перевагою такої картки є низька вартість її оформлення та незначна оплата за річне обслуговування – не більше 500 грн на рік. Щодо наявності чіпу, то більшість POS-терміналів, наприклад у Європі, приймають картки без чіпу (з магнітною стрічкою), однак іноді касири можуть відмовитися приймати таку картку просто тому, що не знають, як з її допомогою здійснити оплату.
При цьому в США, навпаки, багато POS-терміналів не обладнані пристроями для роботи з чіпованими картками. Тому подорожувати з такою карткою все ж можна, але лише якщо Ви не встигли оформити іншу або якщо не плануєте її активно використовувати.
Картка більш високого рівня: Master Card Platinum/World Elite чи Visa Platinum/Infinite, – не тільки підкреслить Ваш статус, але й надасть низку додаткових переваг для мандрівників. Так, оформивши преміальну картку, ви можете скористатися у аеропорту послугами Fast Line, PriorityPass, доступом до бізнес-залів Lounge Key, безкоштовним пакуванням багажу, страхуванням, підтримкою консьєрж-сервісу 24/7.
Такі картки надають своєму власнику знижки при бронюванні готелів, придбанні авіаквитків, відвідуванні ресторанів, мають масштабні програми кешбеків та накопичення бонусів, знижки на оренду автомобілів. Можуть включати в себе страхування власника, медичну чи юридичну допомогу у випадку необхідності.
Однак, вартість випуску та обслуговування таких карток становить від 4000 грн та може сягати 20 000 грн на рік.
Додатково до бонусів, які надаються з боку платіжних систем – банки часто разом з преміальною карткою пропонують клієнту цілий пакет послуг, який може бути йому цікавий – оренду індивідуального сейфа на період подорожі, допомогу в поверненні Tax Free за покупки, здійснені за кордоном, випуск додаткових карток членів родини клієнта тощо.
Тарифи
Окрім валюти, в якій відкрито Ваш власний рахунок, варто звертати увагу на валюту платіжної системи, через яку буде здійснюватися розрахунок. У Visa це американський долар. У Master Сard це може бути як євро, так і долар. У більшості випадків все ж євро. Нижче наведено приклади того, як здійснюється розрахунок:
Інна Демченко: що потрібно знати про банківські картки, вирушаючи за кордон
До того ж, банки ще можуть додатково стягувати комісію за конвертацію. Варто звертати увагу на цей аспект при оформленні картки.
Крім того, треба пам’ятати, що в момент розрахунку за кордоном кошти на картці лише блокуються. А остаточно списані з рахунку вони будуть лише через кілька днів. Після того, як буде здійснено розрахунок з усіма учасниками операції.
При цьому сума може змінитися за рахунок курсових коливань. Для того, щоб перевірити коректність списання коштів з картки та уникнути неприємної ситуації, слід з’ясувати у Вашого банку курс валют по картках (курс блокування та курс списання). При знятті коштів у банкоматах за кордоном комісія може становити 1-3%. По преміальних картках комісія за таку операцію часто може бути відсутня.
Безпека
Якщо Ви загубите неіменну картку за кордоном, або у Вас її вилучить банкомат, для того аби повернути її і довести, що вона належить саме Вам, знадобиться більше часу. При втраті преміальної картки Ви отримаєте більш вишуканий сервіс, картку можна буде терміново перевипустити. Також може бути надана можливість екстрено отримати кошти через будь-яке банківське відділення.
Якщо Ви вже маєте картку, з якою збираєтеся за кордон, то потрібно:
  • завчасно зв’язатися з банком, який випустив картку, з’ясувати чинні ліміти на проведення операцій та у випадку необхідності змінити їх;
  • повідомити банк про заплановану поїздку, період подорожі та країну перебування;
  • більшість банків надають клієнтам можливість зв’язатися з контакт-центром через Viber, Skypе чи інші месенджери. З’ясуйте, чи є така можливість. Це зекономить Ваші кошти у випадку необхідності телефонувати до банку з-за кордону;
  • попросіть банк виготовити додаткову картку до Вашого основного рахунку. Це дозволить продовжити користування коштами за кордоном у випадку, якщо Ви загубите картку або її не поверне банкомат;
  • переконайтесь, що за Вашим рахунком підключений смс-банкінг. Це дозволить контролювати здійснені операції та стан рахунку.
Ці прості правила допоможуть отримати лише позитивні враження під час подорожі та уникнути неприємних несподіванок.
Інна Демченко, фінансовий аналітик, експерт ринку кредитування
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас