Новорічний подарунок від Світового банку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новорічний подарунок від Світового банку

144
Рада директорів Світового банку у вівторок затвердила другий транш Програмної системної позики (ПСП-2) для України в розмірі $250 млн для підтримки реальних кроків із запровадження урядової програми структурних реформ. Щоправда, із затвердженої суми відразу було виділено лише $75 млн, а решту — $175 млн — банк надасть після виконання всіх попередніх умов ПСП-2.
«Рішення Світового банку підкреслило реалістичність макроекономічної політики уряду. І хоча в нас певні питання залишаються на стадії розгляду, проте Світовий банк довіряє нашому урядові», — так прокоментував це рішення Ради директорів перший віце-прем’єр, міністр фінансів Микола Азаров. Ці $75 млн виявилися вельми доречними — вони дадуть змогу урядові без проблем закрити бюджетний рік. Звичайно, можна було довипустити ще трохи єврооблігацій 2003 року, однак це зіпсувало б намічене на перші місяці нового року розміщення нової великої зовнішньої позики Мінфіну на суму близько $600 млн.
Востаннє Світовий банк виділяв Україні гроші в межах програмної системної позики 7 грудня вже далекого 2001 року — тоді Київ отримав $100 млн. Судячи з тривалості паузи, довіра банку до українського уряду все ще не безмежна. Інша справа, що темпи економічного зростання України (до речі, суттєво вищі за прогнози Кабміну), перетворили країну на доброго позичальника. Нарешті, вже прийнято справді реалістичний держбюджет на 2004 рік — чому б і не позичити? Адже не варто забувати, що Світовий банк все одно залишається банком — він також шукає вигідні проекти.
Утім, для отримання решти $175 млн урядові доведеться серйозно попрацювати. Голова представництва СБ в Україні Душан Вуйович назвав основні умови їх виділення, серед яких недопущення зростання податкової заборгованості до бюджету; усунення всіх пільгових тарифів на електроенергію компаніям чи секторам; оголошення тендеру на продаж обленерго, що залишилися в державній власності; впровадження Кабінетом Міністрів міжнародного аудиту та сучасної системи контролю за державними фінансами; подальше усунення податкових пільг. Пригадаймо тільки, що ще тиждень тому, після візиту голови РАТ «ЄЕС Росії» Анатолія Чубайса й Президент, і прем’єр України не могли назвати дату поновлення приватизації обленерго.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас