Тривале перебування в космосі скоротило обсяг нервових клітин в мозку астронавтів - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тривале перебування в космосі скоротило обсяг нервових клітин в мозку астронавтів - ЗМІ

Технології&Авто
760
Біологи з Антверпенського університету з’ясували, що тривале перебування людини в космосі впливає на мозок — зокрема, в ньому порушується баланс черепно-мозкової рідини і обсяг нервових клітин. Дослідження наводить ТАСС.
В ході експерименту дослідники зробили магнітно-резонансну томографію (МРТ) десяти російським космонавтам до польоту в космос і після повернення. Кожен політ тривав від півроку до 8 місяців.
«Ми спостерігаємо у космонавтів певне зменшення маси сірої речовини мозку, тобто кількості нервових клітин головного мозку. Одночасно дослідження черепно-мозкової рідини (ЧМР), функція якої зводиться до захисту головного мозку від „відходів“ його діяльності, показало, що перебування в невагомості не пройшло безслідно і для цього важливого компонента мозку».
Вчені зробили МРТ космонавтам як відразу після повернення, так і через півроку після цього. Показники обсягу нервових клітин і черепно-мозкової рідини в обох випадках були нижче норми і практично не змінилися.
При подорожі на Марс довжиною в шість місяців астронавти отримають дозу радіації, рівну 60% від рекомендованої норми за всю кар’єру. Про це йдеться в опублікованому раніше дослідженні місії ESA ExoMars
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас