Держаудитслужба виявила неефективне використання коштів на підтримку кіно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держаудитслужба виявила неефективне використання коштів на підтримку кіно

Казна та Політика
196
Державний фінансовий аудит Держаудитслужби показав неефективне використання коштів за бюджетними програмами підтримки кіно в 2015-2017 роках.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу відомства.
Як зазначили в Держаудитслужбі, 90% державних контрактів і 98% договорів фінансової підтримки на виробництво національних фільмів укладені Держкіно з приватними кіновиробниками.
“Однак більшість з них, за даними Державного реєстру виробників, розповсюджувачів і демонстраторів фільмів на території України не мають власної виробничої бази для створення фільмів і орендують її у інших суб’єктів господарювання, а наявне у державних підприємств обладнання для виробництва кінофільмів майже на 100% морально застаріле та фізично зношене і в основному непридатне для подальшого використання”, – йдеться в повідомленні.
Як наслідок, приватні кіновиробники за бюджетні кошти орендують обладнання та сценічно-постановочні засоби за договірними цінами, які в більшості випадків необгрунтовані і вище ринкових, що призводить до завищення вартості фільмів та неефективного використання коштів державного бюджету, які спрямовуються на їх виробництво, додали у відомстві.
Крім цього, через недосконалість порядку розповсюдження та демонстрування національних фільмів, створених на умовах державного замовлення та фінансової підтримки, і відсутності контролю за перебігом реалізації виключних майнових прав на фільми Держкіно не забезпечило поширення 54 національних фільмів, на створення яких використано бюджетних коштів на суму 149,3 млн гривень, зазначили в Держаудитслужбі.
Нагадаємо, що Рахункова палата за 22 роки діяльності виявила неефективне використання коштів державного бюджету на загальну суму 310 млрд гривень.
Зазначимо, що у вересні Кабінет Міністрів зареєстрував у Верховній раді законопроект “Про засади діяльності органів державного фінансового контролю”. Проектом закону пропонується надати Держаудитслужбі спеціальний статус.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас