НБУ оприлюднив проект регулювання небанківського фінансового ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ оприлюднив проект регулювання небанківського фінансового ринку

Казна та Політика
277
Національний банк України (НБУ) оприлюднив для публічного обговорення проект Білої книги «Майбутнє регулювання небанківського фінансового сектору», в якій представив своє бачення нового регулювання небанківського фінансового ринку.
«Цей документ окреслює підходи Нацбанку до сегментації ринку, ліцензування, пруденційного нагляду, звітності, перевірок, корпоративного управління і захисту прав споживачів», — йдеться у зверненні НБУ на веб-сайті.
Регулятор буде відповідати за значну частину небанківського фінансового ринку в разі ухвалення парламентом законопроекту № 2413а «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо консолідації функцій державного регулювання ринків фінансових послуг», який вже підтримав комітет Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності і рекомендував до ухвалення у другому читанні.
Нове регулювання пропонується для страхових компаній, кредитних спілок, ломбардів, лізингових та факторингових компаній та інших фінансових компаній, які здійснюють діяльність з обміну валют, переказу коштів, кредитування, надання гарантій і т. д.
«Проект закону передбачає 12 місяців перехідного періоду, протягом якого буде здійснюватися чинне регулювання і повноцінно працювати Нацкомфінпослуг. В цей час ми будемо розробляти, обговорювати і вдосконалювати разом з учасниками ринків нові норми і готуватися до передачі справ. Ми готові до діалогу з ринком і ділимося своїм баченням нової моделі регулювання. Вже цього тижня ми запросимо ключових гравців, асоціації та експертів на першу робочу зустріч з цього питання”, – цитує прес-служба НБУ першого заступника голови Центробанку Катерину Рожкову.
Як наголошується в повідомленні, модель регулювання переслідує дві головні цілі: пошук нових точок зростання для кожного з сегментів небанківського фінринку і максимальний захист споживачів фінпослуг.
«Головною новацією для учасників ринків має стати ризик-орієнтований підхід, який ми вже третій рік успішно застосовуємо на банківському ринку. Він дозволить передбачити виникнення проблем в компанії і вживати превентивних заходів, а не реагувати вже тоді, коли компанія стає неплатоспроможною”, – сказала К. Рожкова. Також у фокусі – впровадження стандартів корпоративного управління, яке підвищить якість роботи компаній і захист прав споживачів, додала вона.
За матеріалами:
Hubs
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас