Конституційний суд позбавив Мінфін доступу до персональних даних українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Конституційний суд позбавив Мінфін доступу до персональних даних українців

Казна та Політика
676
Конституційний Суд України визнав неконституційним надання Міністерству фінансів України права отримувати інформацію, що містить персональні дані.
Про це повідомляє прес-служба КСУ.
“Конституційний Суд України прийняв рішення у справі за конституційним поданням Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо відповідності Конституції України (конституційності) окремих положень абзацу першого пункту 40 розділу VI “Прикінцеві та перехідні положення” Бюджетного кодексу України. Цим Рішенням Суд визнав невідповідними Конституції України (є неконституційними) окремі положення абзацу першого пункту 40 розділу VI “Прикінцеві та перехідні положення” Бюджетного кодексу України про право Міністерства фінансів України отримувати інформацію, що містить персональні дані”, – пояснили у відомстві.
Згідно з рішенням суду, тепер Мінфін повинен буде просити дозволу, перш ніж отримувати дані щодо пенсій, допомог, пільг, субсидій та інших соціальних виплат.
Конституційний суд вважає, що безкоштовне отримання та обробка персональних даних Міністерством – це втручання в конституційне право людини на приватне та сімейне життя.
Законним таке втручання можна вважати лише при наявності підстав у законі, а також за умови, що такий закон буде відповідати конституційному принципу верховенства права.
Суд зазначив, що Мінфін може бути наділений повноваженнями щодо отримання та обробки інформації, що містить персональні дані, тільки для досягнення легітимної мети.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас