Країни Балтії подали до ЄК заявку на фінансування проекту синхронізації електромереж — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Країни Балтії подали до ЄК заявку на фінансування проекту синхронізації електромереж

Енергетика
133
Оператори електромереж Литви (Litgrid), Латвії (AST) і Естонії (Elering) подали до Єврокомісії (ЄК) спільну заявку на фінансування першого етапу синхронізації енергосистем країн Балтії і континентальної Європи, повідомили агентству BNS в міністерстві енергетики Литви.
Необхідна для реалізації першого етапу сума, як повідомлялося, становить 432,5 млн євро, а ЄС, як очікується, профінансує 75%. Вартість всього проекту попередньо оцінюється в 1,5 млрд євро.
Міністр енергетики Литви Жигімантас Вайчюнас повідомив BNS, що це перша заявка на фінансування підрядних робіт за проектом синхронізації. На першому етапі будуть укріплені внутрішні мережі, на другому-морський кабель, пізніше будуть реалізовані й інші технічні рішення.
Як повідомлялося, згідно із затвердженим планом, синхронізацію балтійських електромереж з європейськими буде здійснено через дві перемички з Польщею – вже діючу LitPol link і запланований до будівництва новий морський кабель, обладнані на гідроелектростанціях в трьох Балтійських країнах синхронні компенсатори. Їх кількість, за даними BNS, буде коливатися від 4 до 9, вартість однієї установки складе близько 25 млн євро, а загальні операційні витрати, в залежності від кількості установок, – від 400 млн до 4 млн євро.
У вересні оператори систем електропередачі Литви, Латвії, Естонії подали спільну з польським оператором PSE заявку в ENTSO-E (Європейська мережа системних операторів передачі електроенергії) щодо розширення континентальної європейської зони. Відповідь очікується приблизно через рік.
Проект синхронізації планується завершити в 2025 році.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас