Санкції США проти Ірану вдарять по нафтовому ринку сильніше, ніж очікувалося - трейдери — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Санкції США проти Ірану вдарять по нафтовому ринку сильніше, ніж очікувалося - трейдери

Енергетика
632
Провідні нафтові трейдери очікують, що санкції США щодо експорту іранської нафти вплинуть значно більше, ніж прогнозувалося раніше.
Так, на думку головного виконавчого директора Trafigura Group Джеремі Вейра, чиї слова передає агентство Bloomberg, в кінцевому підсумку 2 млн б/д іранської нафти може бути втрачено для світового ринку. Водночас інші трейдери, такі як Vitol і Gunvor, очікують цей показник на рівні 1 млн б/д, що все одно вдвічі більше, ніж очікували експерти раніше.
“Експорт іранської нафти буде значно скорочено. Це значною мірою є причиною серйозного “фактора страху” на нафтовому ринку, який привів ціни на нафту до $85 за барель”, – наводить агентство слова віце-президента Vitol Яна Тейлора.
Виступаючи на конференції Oil&Money в Лондоні, провідні нафтотрейдери розійшлися в своїх прогнозах щодо ціни на нафту до кінця року. Глава Gunvor Торбьорн Торнквіст повідомив, що ціна на нафту до кінця року може досягти більше $100 за барель. У свою чергу глава Glencore Plc Алекс Бірд прогнозує зниження ціни на $5-10 за барель до початку 2019 року.
“У нас немає проблем з пропозицією, нафти повно навколо. Але з поточними цінами попит може почати слабшати”, – зазначив А.Бірд.
Трейдери впевнені, що зусилля Євросоюзу у створенні фінансового механізму для розрахунків з Іраном в обхід американських санкцій не допоможуть покупцям нафти. “Я не бачу жодних шансів, що європейський механізм платежів по Ірану зможе працювати”, – сказав глава Glencore. Глава Vitol на питання, чи є щось, що могло б спокусити нафтових трейдерів діяти в обхід санкцій США, наприклад, істотне зростання ринку або знижка з боку Тегерана, рішуче відповів: “Ні, ні і ще раз ні”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас