Вісім банків потребують докапіталізації на 6,1 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вісім банків потребують докапіталізації на 6,1 млрд грн

Кредит&Депозит
1303
Національний банк зазначає, що за результатами оцінки якості активів і стрес-тестування за базовим макроекономічним сценарієм на 2018 рік виявлено необхідність у докапіталізації для 8 банків у розмірі 6,1 мрд гривень.
Про це йдеться в повідомленні НБУ, передають Українські Новини.
Оцінки за несприятливим сценарієм виявили необхідність у докапіталізації 13 банків на суму 42,1 млрд гривень.
«За результатами оцінки якості активів і стрес-тестування за базовим макроекономічним сценарієм на 2018 рік виявлено потребу в капіталі для восьми банків на загальну суму 6,1 млрд гривень. Ці банки зобов’язані виконати програми капіталізації до кінця поточного року. За несприятливим сценарієм ще п’ять банків потребують капіталізації. Загальна потреба в капіталі 13 банків за несприятливим сценарієм становить 42.1 млрд гривень. Для покриття потреби в капіталі за несприятливим сценарієм банки повинні розробити і виконати плани реструктуризації до кінця 2019 року», – йдеться в повідомленні.
Загалом оцінка показала, що банківський сектор достатньо капіталізований і фінансово стійкий, але банки повинні продовжити роботу з реструктуризації балансів і вдосконалення бізнес-моделей, щоб бути готовими до гіпотетичних глибоких криз.
24 банки, на які припадало понад 90% активів банківської системи, проходили також і стрес-тестування за 2 сценаріями – базовим і несприятливим, за результатами якого і було виявлено вказану вище необхідність у докапіталізації.
Для виконання планів реструктуризації банкам необхідно працювати над поліпшенням якості кредитного портфеля, проводити життєздатні реструктуризації кредитів (в тому числі відповідно до Закону про фінансову реструктуризацію), посилювати застави, стягувати застави за проблемними кредитами, продавати непрофільні активи, оптимізувати операційні витрати тощо.
“З огляду на суттєвий прогрес у реструктуризації балансів, який відбувся з часу діагностики 2015 року, ми очікуємо, що наступного року значно зменшиться кількість банків, для яких буде виявлено потребу в капіталі за базовим і несприятливим сценарієм”, – зазначила перший заступник Голови Національного банку Катерина Рожкова.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас